Турското правителство отправи упрек към чуждестранните дипломатически мисии, които издадоха предупреждения за терористична заплаха след изгарянето на Корана по време на протести в чужбина срещу политиката на Анкара към разширяването на НАТО, предаде ДПА.
„Ако искат да създадат впечатлението, че Турция е нестабилна и че има опасност от тероризъм, тогава това е несъвместимо с приятелството и партньорството“, каза външният министър Мевлют Чавушоглу, след като извика германския посланик – деветия пратеник, който беше извикан тази седмица.
Дипломатическите представители на САЩ, Нидерландия, Швеция, Швейцария, Великобритания, Белгия, Франция и Италия също са били извикани във външното министерство в Анкара, съобщиха вчера дипломатически източници, цитирани от ДПА.
Няколко чуждестранни мисии предупредиха миналата седмица за повишен риск от атаки в Турция и затвориха някои от своите мисии по-рано тази седмица.
Тези стъпки идват след протести в Европа срещу съпротивата на Турция срещу кандидатурата на Швеция да се присъедини към НАТО и няколко случая на оскверняване на Корана.
Турция не е получила информация за източника на такава опасност и кои конкретно места са изложени на риск, каза Чавушоглу.
На посланиците е било "напомнено" във външното министерство, че подобни съвместни действия служат само на "коварния дневен ред на терористичните организации", добави той.
По-рано турският вътрешен министър Сюлейман Сойлу също описа предупрежденията като продукт на чужд заговор срещу Турция.
Турският президент Реджеп Тайип Ердоган в момента е в предизборна кампания, като парламентарните и президентските избори се очаква да се проведат в средата на май, напомня ДПА.