САЩ и Южна Корея участват днес в съвместни военновъздушни учения за втори път тази седмица с някои от най-модерните си бойни самолети, предаде Ройтерс. Това става въпреки оплакванията на Северна Корея, че ученията засилват напрежението на полуострова.
Двете страни проведоха днес съвместни военновъздушни учения над морето западно от Корейския полуостров с участието на бойни самолети като южнокорейските Ф-35A, както и с участие на американските Ф-22 и Ф-35Б, се казва в изявление на министерството на отбраната в Сеул.
"Военновъздушните сили и на двете страни "ще продължат да засилват съвместните учения, за да имат способност и готовност да дадат силен отговор срещу ядрените и ракетните заплахи на Северна Корея", се казва още в изявлението.
Миналата година Северна Корея проведе рекорден брой опити с балистични ракети, които са забранени с резолюции на Съвета за сигурност на ООН. От наблюдения е установено, че Пхенян е отворил повторно изпитателния си полигон за ядрени оръжия, което засилва очакванията за извършване на ядрен опит за първи път от 2017 г. насам.
Външното министерство на Северна Корея каза вчера, че проведените по-рано съвместни учения на САЩ и неговите съюзници са довели ситуацията до „крайната червена линия“ и заплашват да превърнат полуострова в "огромен боен арсенал и по-критична военна зона“.