Българският военен научноизследователски кораб „Св. св. Кирил и Методий“ ще бъде посрещнат от пристанищен пилот и влекач при пристигането си в Мар дел Плата. "На една миля източно от нос Кабо Кориентес, посредством пилотски катер, на кораба ще се качи местен пилот. След като НИК 421 навлезе в пристанището на Мар дел Плата, маневрите му ще бъдат подпомогнати от влекач и ще застане на пирс във военноморската база в града", обясни за БТА капитан III ранг Радко Муевски, старши помощник-командир на кораба.
Плавателният съд ще пристигне в Мар дел Плата в ранния следобяд на 3 февруари (бел. ред. часовата зона на Аржентина спрямо координираното универсално време е -3 часа).
Аржентинското пристанище е втората междинна спирка на „Св. св. Кирил и Методий“ по пътя му към българската антарктическа база на остров Ливингстън. В града НИК 421 корабът ще извърши зареждане с гориво и провизии до пълни норми.
Основан през 1874 г., Мар дел Плата е най-големият морски курорт в Аржентина и прочут риболовен център.
Репортерът на БТА Константин Карагьозов е единственият представител на медиите, който  пътува с кораба "Св. св. Кирил и Методий" и в двете посоки и който придружава българската експедиция по време на целия престой на Антарктида. Всички медии могат да ползват със свободен достъп рубриката „България - Антарктида - корабният дневник на БТА". https://www.bta.bg/bg/bg-antarctica