Президентът на Република Северна Македония Стево Пендаровски и неговият кабинет не са получили заплати за януари, потвърдиха със съобщение от кабинета на Пендаровски в отговор на журналистически въпроси. Оттам добавят, че считат за неоснователна аргументацията, която са получили от Министерството на финансите, че в бюджета за 2023 г. няма предвидени допълнителни средства за изплащане на заплати на служителите в кабинета на президента.
Съгласно подписания Колективен договор със Синдиката на служителите, от кабинета на президента Пендаровски са предвидили пет процентно увеличение на заплатите само на държавните служители, които работят в кабинета на президента. Това увеличение не се отнася за президента и специалните съветници в кабинета. Средствата за бюджета през 2023 г. са осигурени от собствени спестявания в бюджета на президентската институция и за това не са искани допълнителни средства от Министерството на финансите, уточняват в съобщение от президентството в Северна Македония, пише в съобщението от президентската институция.
„Искането за финансови средства за заплати за месец януари 2023 г., което кабинетът на президента внесе в Министерството на финансите, е направено в съответствие със закона, в рамките на одобрените средства в бюджета на Република Северна Македония за 2023 г. и в съответствие с Колективния трудов договор за служителите на Президента на Република Северна Македония”, се уточнява в съобщението.