Заместник председателката на Партията за свобода и справедливост Мариника Тепич, която е и председател на парламентарната група на опозиционната коалиция Обединени, заяви днес в сръбския парламент, че са поискали от международните фактори да оповестят френско-германското предложение за Косово и гражданите на Сърбия да се запознаят с него, тъй като по думите й би било несериозно да се вярва на думата на президента Александър Вучич за това, съобщава ТВ Нова С.
Мариника Тепич каза за телевизията, че политиката на Вучич да решава всичко сам е претърпяла крах и че десетгодишната антизападна пропаганда на режима и това, че той разчита на подкрепата на крайнодесните партии, от които днес би искал да се разграничи, вече е дало резултат.
Вучич днес е изправен пред реалността, че косовският проблем трябва да бъде решаван със Запада, каза Тепич. Тя посочи, че в продължение на 10 години в Сърбия не се знае какво и за какво преговаря Александър Вучич, защото той постоянно сам си дава ролята на главен и единствен преговарящ, въпреки че това е отговорност на правителствата.
"Защо преговаря с Албин Курти, който е премиер, дори сега, като президент на страната? Защо министър-председателката Ана Бърнабич не го направи? Невъзможно е да не й се доверява. Ние дори нямаме екип за преговори", каза Тепич.
Тепич посочи, че Косово е "надпартийна тема, тема на бъдещето, а не на миналото" и че винаги, когато се говори за Косово, трябва да се мисли за хората, които живеят там и на никого няма да му бъде по-добре, ако сръбските депутати се обиждат", допълва вестник "Данас".
"Хората очакват да чуят предложения в парламента за това как ще живеят по-добре", каза Тепич и подчерта, че Партията за свобода и справедливост през цялото време предлага конструктивни предложения.
"И вчера повторихме, че трябва да се сформира смесена комисия от представители на Сръбската академия на науките и изкуствата, Сръбската православна църква, университета, парламентарните партии, гражданския сектор, която да създаде единна платформа за преговори за Косово като надпартиен и най-важен държавен проблем", каза Тепич.
Тя посочи, че диалогът с Албин Курти, колкото и да е труден, е единственото решение, както и въвеждането на поне част от пакета санкции срещу Руската федерация.
"Ако се бяхме хармонизирали с външната политика на ЕС по-рано, нашата преговорна позиция днес щеше да е по-силна днес", каза Тепич.
Тя каза, че за нейната партия Косово е "въпрос на бъдещето, не само къде е била Сърбия преди 10, 15 или 25 години, а къде ще бъде след 10, 15 или 25 години", отбелязвайки, че и за хората в Косово и извън него е "важно всеки диалог да продължи и Сърбия да не остане изолиран остров в средата на Европа".
"Ето защо е необходимо да продължим диалога с две ясно поставени червени линии - непризнаване на независимостта на Косово и несъгласие за членство в ООН, въвеждане на санкции срещу Русия и ускоряване на присъединяването към Европейския съюз, защото Сърбия има бъдеще само ако това бъдеще е европейско", каза Тепич.