Повече плевенчани декларираха доходите си в НАП през януари в сравнение със същия месец на 2022 г. Това съобщи Рени Дудева - главен инспектор в плевенския офис на приходната агенция.
Тя уточни, че към 31 януари 2022 г. подадените годишни данъчни декларации за доходи в Плевен са били 1450, а тази година към същата дата са близо 1800. Най-много от подадените декларации са за ползване на данъчното облекчение за деца и за деца с увреждания.
През януари в офис на НАП - Плевен са приети 1755 декларации, 1169 от които са подадени в салона за обслужване на клиенти, близо 500 са подадени през Портала за електронни услуги на НАП с персонален идентификационен код /ПИК/ или с електронен подпис /КЕП/, а 121 са изпратени чрез лицензиран пощенски оператор.
Срокът за ползване на 5 процента отстъпка за ранно онлайн деклариране и плащане е 31 март, а крайният срок за обявяване на доходите и плащане на дължимия данък върху общата годишна данъчна основа тази година е 2 май, първият работен ден след 30 април., припомни Дудева.
Попълването и подаването на документите в офиса на НАП - Плевен става бързо, благодарение на съдействието и професионалното обслужване от страна на служителите в приходната агенция, отбеляза тя. Използването на електронните услуги на НАП остава най-удобният и лесен начин за подаване на годишната данъчна декларация, е категорична Дудева.
В началото на март 2023 г., след подаването на данните от работодатели и платци на доходи, ще бъде пусната и е-услугата за достъп до предварително попълнената декларация за доходите, която се подава с ПИК или електронен подпис през Портала за електронни услуги на НАП.