Външните министри на страните от Югоизточна Азия днес се срещнаха в индонезийската столица Джакарта на преговори, чиито фокус трябваше да е върху енергийната сигурност и сътрудничеството в сферата на финансите и здравеопазването, но беше изместен от влошаващата се ситуация в Мианма, предаде Асошиейтед прес.
Мианма е една от десетте държави членки на Асоциацията на страните от Югоизточна Азия (АСЕАН), като тазгодишната среща на външните министри в Джакарта се провежда без ръководителя на външното министерство на Мианма Вуна Маунг Лвин.
Принудителното му отсъствие е резултат от липсата на сътрудничество от страна на Мианма в изпълняването на сключеното през 2021 г. споразумение от пет точки между АСЕАН ли лидерът на военната хунта генерал Мин Аун Хлайн.
То предвижда военните лидери на Мианма да допуснат специален пратеник на АСЕАН да се срещне с излежаващата присъда в затвора бивша лидерка Аун Сан Су Чжи и с други лица, за да се даде тласък на диалога за облекчаване на кризата.
Миналата година, когато Камбоджа пое ротационното председателство на АСЕАН, Мин Аун Хлайн не получи покана за ноемврийската среща, тъй като отказа да допусне представител на асоциацията да се срещне със Су Чжи.
В рамките на встъпителната си реч на днешния форум индонезийската външна министърка Ретно Марсуди заяви, че тя и колегите ѝ се срещат в разгара на огромни глобални промени и че Индо-тихоокеанският регион не е застрахован от геополитически, продоволствени, енергийни, финансови и екологични кризи. Освен това съперничеството между големите сили може да се разпространи и да дестабилизира региона, предупреди министърката.
"Въпреки всички усилия на председателя и на държавите членки на АСЕАН, военната хунта в Мианма не постигна значителен напредък в изпълнението на споразумението от пет точки", каза Марсуди .
Тя съобщи, че страната ѝ открива в Джакарта офис на специален пратеник на АСЕАН за Мианма, който да ръководи и координира действията на асоциацията за справяне с кризата.