Водоподаването към Шумен все още е спряно, заради възникнали технически трудности при свързването на новата пречиствателна станция за питейни води към съществуващия водопровод, съобщиха за БТА от местното ВиК дружество. Оттам уточниха, че екипите на дружеството не са спирали да работят и през нощта, като се очаква пълненето на системата с вода да започне скоро, най-късно до края на деня. 
Водоподаването към Шумен бе спряно на 2 февруари сутринта, заради свързване на новоизградената пречиствателната станция за питейни води в града към съществуващ напорен водопровод. „Целта ни е да завършим всички монтажни работи до края на деня на 2 февруари, като се извиняваме за причинените неудобства и очакваме разбиране от страна на потребителите на ВиК услуги“, отбелязва управителят на ВиК – Шумен инж. Емил Томов, цитиран от пресцентъра на дружеството, преди да бъде спряно водоподаването. 
Както БТА информира, на 25 януари започна изграждането и на новия довеждащ водопровод от язовир "Тича" до Шумен. Реконструкцията на водопровода е част от "Интегриран проект за подобряване на водния сектор на обособена територия, обслужвана от ВиК Шумен по ОП "Околна среда 2014-2020 г.", съфинансиран от Европейския съюз чрез Кохезионния фонд и национално съфинансиране от държавния бюджет. Сред другите основни дейности на проекта са изграждане на пречиствателна станция за питейни води за водоснабдителната система на Шумен; изграждане и изпълнение на основен ремонт на техническата инфраструктура за водоснабдяване и канализация на Шумен; изграждане, рехабилитация и реконструкция на техническата инфраструктура за водоснабдяване, канализация и пречистване на град Нови пазар; внедряване и въвеждане на Географска информационна система. Проектът е на стойност 126 564 455,79 лева и е най-мащабният, който се реализира в региона през последните години.