Строител на Димитровград отпразнува днес своя 100-годишен юбилей. Тържеството в чест на Трифон Видаркински се състоя в кметството на село Брястово, община Минерални бани, където столетникът живее в момента.
То събра много роднини, близки, приятели и официални лица. Видаркински е роден на 3 февруари 1923 година във врачанското село Борован, но от 1951 година се премества в Димитровград, където взема участие в строителството на тогавашния Химически комбинат. За трудовата си дейност бай Трифон е награждаван със Сребърен орден на труда, орден „Червено знаме на труда“ и орден „Г. Димитров“, златен.
Въпреки възрастта си, Видаркински ходи, макар и с бастун, има свеж ум, ясна памет и в разговора с репортери проявява чувство за хумор. Благодарен съм за наследството, което оставям – имам двама сина, но по-големият за съжаление почина, снахи, четирима внуци и четирима правнуци, а чакам и пети правнук, каза столетникът. Той посъветва младите да водят умерен живот, ако искат да стигнат дълголетие.
Подобни хора трябва да бъдат много ценени, почитани и уважавани, каза кметът на Димитровград Иво Димов. Неговият подарък бе голяма торта с формата на книга, лоза за юбиляра с пожелание да прибира от нея бъдеща реколта, а за съпругата му – роза, която да посади.
Министерството на отбраната връчи почетен плакет на ветерана от първата и втора фаза на Втората световна война, подаръци имаше и от община Минерални бани и от към тридесетината уважили повода гости.