Руската инвазия силно намали корупцията в Украйна и предизвика необратима промяна в манталитета в тази страна. Това заяви ръководителят на украинската Национална агенция за превенция на корупцията Олександър Новиков в интервю за Франс прес.
"През първите месеци на войната ние констатирахме, че корупцията на практика е изчезвала", заяви той.
Но след преминаването на първия шок от конфликта "някои хора подновиха старите практики", допълни Новиков, който е бивш прокурор и който е начело на антикорупционната агенция от три години.
Украинските власти неотдавна извършиха серия от претърсвания на видни украинци и в украински административни учреждения. Сред претърсените беше и домът на милиардера Игор Коломойски, заподозрян за отклоняване на средства, свързани с петролни компании. Претърсени бяха и домовете на бивш министър на вътрешните работи и на данъчната служба, а пък ръководството на митническата агенция беше уволнено.
Висши представители на министерството на отбраната също бяха посетени от разследващи, седмица след серия уволнения и оставки във връзка с корупционнен скандал, свързан с доставките в армията.
Според Новаков всички тези претърсвания, разследвания и отстранявания от постове показват, че Украйна се бори с корупцията. "Нивото на корупцията до голяма степен спадна през последните години", подчерта той, като цитира допитване, финансирано от Американската агенция за развитие, осъществено през 2022 г. в разгара на инвазията в Украйна.
Според това допитване 29 процента от украинците намират, че нивото на корупция в тяхната страна бележи спад спрямо само 4 процента през 2021 г. Освен това 64 процента от населението казва, че не се е сблъсквало с този бич в последните 12 месеца спрямо 43 процента през 2021 г. А агенцията на Новаков е получила 1300 сигнала за предполагаема корупция, извършена през 2021 г. спрямо 4500 пред предходната година.
Много украинци смятат, че подкупите вече не са оправдани, показва още допитването. На това мнение са 64 процента от анкетираните през 2022 г. спрямо 41 процента от анкетираните през 2021 г. А пък онези, които са готови да подадат сигнал за корупция, вече са повече - 84 процента през 2022 г. спрямо 44 процента през 2021 г.
"Една колосална промяна в общественото съзнание се случи", казва Новиков и допълва, че се радва заради това.  Според него тази еволюция се обяснява чрез безпрецедентната солидарност, демонстрирана от украинците от началото на конфликта и заради засиленото доверие на хората към властите в този период.
"Когато се доверявате на държавата и когато я възприемате като ваша държава, вие не толерирате повече никакво нарушение от нейна страна", казва украинският представител.
Украйна е на 116-то място от 180 според индекса за възприятие за корупцията на "Трансперънси интернешънъл" за 2022 г.
Според Новиков финансовите загуби на Украйна, свързани с корупцията, възлизат на около 7 милиарда евро на година през 2020 г. Повечето от тези загуби са били свързани със сектора на данъците и митниците, допълва той и изразява съжаление, че оттогава не е имало значителна промяна в тази насока.
Но антикопурционната агенция не е открила никакво голямо нарушение при използването на западните помощи. Открити са нарушения относно хуманитарната помощ, но те не са били големи и систематични, казва Новиков.
Той упражнява освен това натиск над правителството отново да върне публикуването на данъчните декларации на държавните представители и използването на електронните системи за търгове за обществени поръчки за невоенни покупки, преустановени през периода на войната.