Група „Грамофон“ отбелязва своя 20-годишен юбилей с поредица от концерти. Това каза в интервю за БТА дни преди първия си концерт в Стара Загора Георги Гарчов, част от група „Грамофон“. От думите му стана ясно, че всъщност групата е навършила 20 години през 2020 година, когато са проведени и първите концерти, но поради настъпилата пандемия останалите са отложени.
Музикалният спектакъл ще бъде представен на сцена на Културен център „Стара Загора“ на 6 февруари, понеделник. Любителите на руската музика ще имат възможността да чуят „песни от различни филми, с които сме израснали, има включени популярни романси, както и съвременна руска естрада“, посочи Гарчов. Участие в концерта ще вземе и старозагорската вокална студия „Усмивки“, която ще представи две песни заедно с група „Грамофон“ и няколко самостоятелни творби.
Георги Гарчов разказа за създаването на група „Грамофон“. Тя се сформира съвсем случайно през 2000 година. „По това време руска музика не се слушаше, приятелите ни бяха разделени на различни партии. Всички писатели, художници и творци се бяха пръснали. Тогава една приятелка ни предложи да направим вечер на Висоцки. И така започна всичко“, разказа той. И допълни, че всички са знаели по няколко песни, с които са направили събитието. „Събрахме всички приятели, но много интересно беше, че всички бяха седнали по групи. До края на вечерта това се беше променило, всички бяха заедно. Стана много хубав концерт- освен песни на Висоцки, пяхме и всички песни, които знаем“, спомня си още изпълнителят.
За създаването на групата са били подтикнати от приятелите си, които искали да има още руски вечери. Интересно е и избирането на име на групата. „След това тръгнахме да правим концерти по младежките домове в страната решихме, че не е подходящо да ни наричат Ицо, Петьо и Жоро, а е добре да измислим име на групата. То трябваше да е кратко и на различни езици да се знае какво е – минахме през много имена, но накрая решихме, че почти всички песни ги знаем от грамофонни плочи  и така се кръстихме „Грамофон“, посочи още той.
От думите на Георги Гарчов стана ясно, че по време на концерта в Града на липите публиката ще може „да се наслади на хубавите песни, които са се създали през времето. Има красива музика, която нито времето, нито войната може да изтрие. Няма да изпеем нито една военна песен”, каза още той. 
Спектакли предстоят още в Русе, Разград, Сливен и други.