Бизнес активността в еврозоната се е върнала към растеж през януари, сочи композитният индекс на мениджърите по доставките (PMI) на "Ес енд Пи глоубъл" (S&P Global), предаде Ройтерс.
Данните указват, че икономиката на валутния съюз може отново да избегне свиване през текущото тримесечие, като възходящата тенденция дори може да се ускори.
През последното тримесечие на 2022 г. еврозоната избегна рецесия с минимален ръст от 0,1 на сто, показаха по-рано тази седмица данни на Евростат. Икономисти, анкетирани от Ройтерс, очакваха понижение с 0,1 на сто. 
Индексът Пи Ем Ай, които се приема като добър показател за цялостното състояние на икономиката, е нараснал до седеммесечен максимум от 50,3 пункта миналия месец спрямо 49,3 пункта през декември. Предварителните данни бяха за ниво от 50,2 пункта.
Януари е първият месец, през който индексът е над прага от 50 пункта, от юни миналата година.
"Възобновяването на растежа на бизнес активността, макар и слабо, е добра новина и предполага, че еврозоната може да избегне рецесия", каза Крис Уилямсън, главен бизнес икономист в "Ес енд Пи глоубъл маркет интелиджънс" (S&P Global Market Intelligence).
На фона на забележимото отслабване на ценовия натиск през последните месеци, намаляването на проблемите при доставките, разсейването на краткосрочните притеснения на енергийния пазар благодарение на субсидиите, по-ниските цени и топлата зима, бизнес доверието също се повишава, увеличавайки надеждите, че възходящата тенденция ще набере скорост през идните месеци", допълва той. 
Макар търсенето отново да се е понижило подиндексът за новите бизнеси се приближава много повече до равновесно ниво и предвид нарастващия оптимизъм на фирмите за предстоящата година е на най-високото ниво от април.
Подиндексът за бъдещото производство е скочил до 60,4 пункта спрямо 55,5 пункта.
Активността в сектора на услугите, който е доминиращ в еврозоната, също се е върнала към растеж миналия месец, тъй като потребителите са отхвърлили част от притесненията за кризата с разходите за живот, което леко е засилило търсенето.
Пи Ем Ай за услугите се е повишил до 50,8 пункта през януари спрямо 49,8 пункта предходния месец, преминавайки над 50 пункта за първи път от юли.