Американски конгресмени искат сделката на стойност 20 милиарда долара за продажба на изтребители F-16 на Турция да бъде обвързана с въпроса за членството в НАТО на Швеция и Финландия. Двадесет и девет конгресмени от Демократическата партия и от Републиканската партия настояват в писмо до президента на САЩ Джо Байдън Конгресът да не одобрява сделката преди Анкара да даде своето съгласие за членство на двете скандинавски държави в НАТО, предаде агенция Ройтерс. За първи път представители на Конгреса изрично и пряко свързват продажбата на самолетите с кандидатурите на двете страни, отбелязва агенцията.
Швеция и Финландия подадоха молби за членство в НАТО, след като Русия нахлу в Украйна, но се натъкнаха на съпротивата на Турция, която поставя условия, за да одобри кандидатурите им. Анкара иска по-конкретно от Хелзинки и Стокхолм да предприемат по-строги мерки срещу Кюрдската работническа партия (ПКК), която е смятана за терористична организация от Турция и ЕС, и срещу привържениците на мюсюлманския проповедник Фетхуллах Гюлен, когото Турция смята за отговорен за опита за преврат през 2016 г.
„След като протоколите за присъединяване към НАТО бъдат ратифицирани от Турция, Конгресът може да обсъди продажбата на изтребители F-16“, пишат конгресмените в писмото до Байдън и отбелязват, че в противен случай сделката ще остане под въпрос.
През октомври 2021 г. Турция поиска да закупи 40 изтребителя F-16 от „Локхийд Мартин Корп.“ (Lockheed Martin Corp.) и близо 80 комплекта за модернизация на вече закупени самолети, припомня Ройтерс.
По време на посещение във Вашингтон миналия месец турският външен министър каза, че въпросът за НАТО не трябва да бъде предварително условие за сделката за изтребителите и призова администрацията на Байдън да убеди Конгреса да оттегли възраженията си.
Само Турция и Унгария не са ратифицирали протоколите за присъединяване на двете скандинавски страни, напомня Ройтерс.