Сабина Христова e с номинация за най-добър художник на кинофестивала в Остенде, съобщават от "Арт фест".
Непосредствено след световната си премиера в Ротердам, филмът "Лука" на Джесика Удуърт, копродукция на Белгия, Италия, Холандия, България и Армения, с подкрепата на Националния филмов център, имаше своята белгийска премиера на фестивала в Остенде.
"Радикалната черно-бяла визия, в основата на високо оценената магнетична атмосфера на творбата, бе забелязана от организаторите и филмът получи номинации за най-добър оператор (Виржини Сурдеж) и най-добър художник (Сабина Христова). Фестивалът в Остенде представя традиционно подбрана селекция от фламандски филми, които се радват на огромен успех сред местната и международната публика", разказват от "Арт фест".
"Работя с Джесика Удуърт в трети филм (първите два са "Белгийският крал“ и "Босият император"), където сърежисьори са Джесика Удуърт и Петер Бросенс - това ми даде свободата да предлагам доста смело идеи, познавайки я като автор. Подготовката на работата по "Лука" започна преди четири години в Армения, където първоначално трябваше да снимаме - всичко беше намерено, решено и оставаше да бъде изпълнено, когато внезапно Джесика ме изненада с решението, че пренасяме снимките в Сицилия", разказва Сабина Христова.
"За мен работата по "Лука", който първоначално беше озаглавен "Крепостта", беше творческо предизвикателство, което се равнява на реализиране на два филма, в диапазон от време за направата на два филма, като имах чудесната привилегия да работя с много големи професионалисти във всеки департамент на екипа. Визуалната концепцията беше изградена в тясна и непрекъсната връзка между режисьора, оператора Виржини Сурдеж и мен. Дамата зад камерата е абсолютната нова звезда, която създава поразителна визия в най-новите си филми - както и в "Лука“, където това е очевидно (сред филмите, по които е работила Сурдеж, са "Адам“ и "The Blue Caftan" ("Синият кафтан") на Мариам Тузани, "Нашите майки“ на Сезар Диас и др.", разказва Сабина Христова.
"Въпреки многото отпаднали сцени (в част от които бяха и най-големите декори) вярвам, че фактът на самото им съществуване е бил от полза за актьорите да влязат успешно в образите си и да бъдат по-верни и по-истински там, накъдето ги води драматургията", допълва тя.
"Номинацията за най-добър художник, която бе обявена на фестивала в Остенде, за мен означава много - не само от професионална гледна точка, но като реално доказателство за силата на творческите решения; в случая нашата минималистична визия, с малко декор, с авторските костюми на Ека Бичинашвили и подбран реквизит, говори много за героите и атмосферата, в която се развива действието", казва още Сабина Христова.
/ДД