Пъстрите корици привличат посетителите на Международния панаир на книгата в Кайро, но често стигнат ли до цената, се отказват, съобщи АФП.
В условията на най-висока инфлация и най-нисък курс на египетската лира 54-ото издание на това голямо литературно събитие, което се провежда от 25 януари до 6 февруари, е в разгара на парадокс.
Панаирът привлече повече от половин милион души за един уикенд, "когато очаквахме много по-малко", каза пред АФП Ваал ал-Мула, ръководител на издателство "Маср ел Арабия". Но тази година продажбите не са на висота и повече от 800-те издатели трудно ще възстановят разходите си за участие в "перлата на панаирите на книгата", както той се изразява.
Египтяните трябваше драстично да намалят потреблението си, а книгите бяха сред първите жертви на съкращенията в семейните бюджети.
"В крайна сметка книгите са луксозен продукт, така че те определено не са приоритет в разходите", казва Мула.
Заради четворното повишаване на цените на хартията през 2022 г., издателите удвоиха цените на книгите, но държавните издателства продължават да предлагат класики за по-малко от едно евро.
Хората продължават да идват с желание да купят много книги на панаира, но вече се кооперират и идват на групи. Решават заедно какво да изберат и после си разменят покупките. 
Много посещаван сега е секторът за книги втора ръка.