Азербайджан планира до 2027 г. да удвои доставките на природен газ за Европа, заяви президентът Илхам Алиев в рамките на деветата министерска среща на Консултативния съвет за Южния газов коридор и първата среща на Консултативния съвет по зелена енергия, провеждащи се днес в Баку, предаде Азернюз.
"Планираме на удвоим износа на газ за Европа и това е възможно. Имаме ресурсите, имаме взаимна политическа воля, имаме високо ниво на взаимно доверие," заяви Алиев.
През 2023 г. износът на газ от Азербайджан към Европа трябва да възлезе на 11 милиарда куб. м. спрямо 9,3 милиарда куб. м. през 2022 г.
На срещите в Баку присъстват еврокомисарят по енергетиката Кадри Симсон, президентът на Румъния Клаус Йоханис, министри от България, Турция, Италия, САЩ, Великобритания, Унгария, Грузия, Гърция, Албания, Молдова, Сърбия, Черна гора, Украйна и Хърватия, представители на десетки енергийни компании от региона и на международни финансови институции. България е представена от служебния министър на енергетиката Росен Христов, съобщават от ведомството.
В рамките на форума се провеждат няколко пленарни сесии, посветени на различни аспекти от развитието на Южния газов коридор и доставките на зелена енергия от региона на Каспийско море в Европа.
Президентът Алиев изтъкна, че Азербайджан играе ключова роля за гарантирането на енергийната сигурност на Европа. Той изтъкна важността на транзита на азерски газ за Европа, на Трансадриатическия газопровод  и на интерконектора между България и Гърция, открит в края на миналата година.