Американският посланик в България Херо Мустафа връчи паспорти с издадени визи на български студенти, които ще участват в летни студентски бригади в САЩ тази година. Това се случи на официална церемония в Посолството на САЩ в София. На нея днес визи за тазгодишната лятна програма получиха първите петима одобрени студенти. 
Двупосочното пътуване между САЩ и България е в сърцевината на това, което прави нашите две страни толкова близки приятели, партньори и съюзници, заяви посланик Херо Мустафа в своята приветствена реч.
В началото на годината, в която отбелязваме 120 – годишнина от установяването на дипломатическите отношения ще кажа само това: Връзките между Америка и България, между американския и българския народ, никога не са били по-силни, а ние сме решени да ги развиваме още повече, добави тя.
Посланик Мустафа отбеляза, че консулският отдел към посолството, който по думите й неуморно е обслужвал граждани по време на пандемията, вече е възстановил пълния си оперативен капацитет и може да интервюира кандидати за визи със същия мащаб, както преди пандемията. 
Лятната програма „Работа и пътуване“ предоставя уникална възможност на студенти от колежи и университети по цял свят да живеят и да работят в САЩ по време на лятната си ваканция, да се срещат и общуват с американски граждани, да подобрят знанията си по английски език и да опознаят разнообразната култура и начин на живот в САЩ, изтъкна тя. 
По думите й програмата позволява на участниците да служат като посланици на собствените си държави в САЩ и да споделят най-доброто от своята култура и традиции с американския народ. 
Посланик Мустафа отбеляза, че от 2000 г. насам над 120 хил. български студенти са участвали в лятната програма, създавайки културни връзки и укрепвайки отношенията между нашите две държави. Това е преживяване, което променя живота на човек и ние с удоволствие подкрепяме студентите, които желаят да участват в програмата, изтъкна тя. 
Посланик Мустафа пожела на всички участници в програмата незабравимо лято и посочи, че най-важната им задача е да бъдат посланици на своята държава в САЩ. 
Лятната програма за работа и пътуване насърчава законните пътувания за културен обмен и укрепва връзката между нашите две нации. За да участват в програмата, студентите трябва да владеят английски език, да са записани като редовни студенти и да планират да се върнат в България, обясни Майкъл Дж. Гриър, генерален консул на посолството на САЩ у нас, който присъства на церемонията. 
Мартина Кънчева, четвърта година студент по „Журналистика“, която получи визата си днес, разказа, че процесът по кандидатстването за летните бригади започва чрез агенция, с която студентите се свързват сами. По думите ѝ оттам избират мястото, на което искат да отидат да работят. Целият процес продължава около пет месеца. Преди да се стигне до визовите интервюта, се състои интервю с работодател в САЩ, който трябва да даде своето съгласие, разказа още тя. Относно работодателите Мартина обясни, че повечето са от сферата на туризма.  
Деан Гинев, който учи магистратура „Политология“ във Великотърновския университет, това лято ще се отправи към своята шеста бригада. Най-много при  пътуванията обича срещите с нови хора, запознаването с различни култури и навици. Харесва ми възможността да пътувам, да виждам света, сподели той. Деан разказа, че е бил в Аляска, в Масачузетс, в Калифорния, на Хавай, както и в Бостън, а тази година ще бъде отново в Аляска.