Бойко Кръстанов, Явор Бахаров и Даниел Пеев, познати от комедията "Отчаяни съпрузи", влизат в нова пиеса по текстове на П. Г. Удхаус. Премиерата на "Джийвс и Устър в Пределно неясно" е в София на 22 февруари в "Театро отсам канала", съобщават организаторите.
Припомнят, че след успеха на "Отчаяни съпрузи" това е второ представление, което събира тримата актьори на театралната сцена.
Режисьор на  "Джийвс и Устър в Пределно неясно" е Валентин Ганев, а сценичната среда е на Красимир Вълканов, звук - Слав Бистрев. Преводът е на Радослав Петкашев.
След софийската премиера пиесата ще бъде изиграна за първи път и в Бургас, Варна и Стара Загора.
СЮЖЕТЪТ
Емблематичните герои на легендарния англо-американски комедиограф Удхаус влизат в каскада от превъплъщения, драматизирани от братя Гудейл. Трима актьори в 12 роли преследват една крава в полукриминално любовно судоку с политическо намигване. И всичко това - на ръба на провала, допълват от екипа.
Сюжетът се завърта около решението на Бърти Устър да постави моноспектакъл, в който да разкаже скорошните си преживявания в една селска къща. Преди да открие собственото си шоу обаче, осъзнава, че има нужда от помощ, а тя, естествено, идва в лицето на неговия верен иконом Джийвс. Към подготовката на спектакъла се включва и икономът на лелята на Устър - Сепингс. Проблемите възникват на всяко едно ниво и идват от всяка една посока. Историите се оплитат, а интригите стават толкова големи, че Устър, който е щастлив ерген, е поставен под заплахата да трябва да се ожени за кандидатка, която крайно не харесва.
МАЛКО ИСТОРИЯ
Спектакълът е носител на наградата "Оливие" (2014) за най-добра нова комедия.
В лондонския "Уест енд" пиесата е поставяна с изключителен актьорски състав. В ролята на Устър е Стивън Манган (номиниран за наградата "Тони", участва в сериала "Зеленото крило" ("Green Wing"), "Епизоди" ("Episodes"), както и в редица представления на Бродуей), Джийвс е Матю Макфейдън (награди "Еми", БАФТА и SAGA, участва в "Наследници" ("Succession"), "Гордост и предразсъдъци" ,"Смърт на погребение", "Фрост/Никсън" ), а Сепингс е Марк Хадфийлд (преподавател е в Royal Academy of Dramatic Art).
Историите на Джийвс и Устър и влизат и в сериал с участието на Хю Лори и Стивън Фрай през 90-те години на миналия век.
ОТЗИВИ
"Остра като бръснач изобретателност... Комедия в най-чистия ѝ вид", пише списание "Тайм Аут".
"Самият Удхаус би харесал тази пиеса... Улавя деликатната невинност на работата му със замах", според вестник "Телеграф".
"Как драматизирате велик роман като "Законът на Устърс" на П. Г. Удхаус? Отговорът е тази пиеса. А резултатът е вдъхновяващ спектакъл със силен отзвук", коментира "Гардиън".
"Направо с кеф да си дадеш парите за билет“, както казва героят на Удхаус - Бърти Устър, обобщават от екипа на "Джийвс и Устър в Пределно неясно.
/ДД