Фототипното лимитирано издание на Аджарското четириевангелие от 1652 г.,  отпечатано и представено за първи път пред тесен кръг гости за 144-та годишнина на Библиотеката през декември, бе пoказано пред широката аудитория, съобщиха организаторите.  
Ценността на изданието, като един от най-представителните културни паметници от Аджарската книжовна школа, заслужава срещата му с научната и изследователската общност, както и с ценителите. Новото представяне на четириевангелието символично откри събитията, които Националната библиотека организира през 2023 г. по повод 145-та си годишнина.
В своите встъпителните думи директорът на Националната библиотека доц. д-р  Красимира Александрова очерта нелекия път за осъществяване на този проект. Тя се обърна с думи на благодарност към Димитър Радичков, директор на издателството на БАН, за качественото отпечатване на ценното издание, и към дарителите – Балкански водороден клъстер. Доц. Александрова сподели, че издаването на „Аджарско четириевангелие от 1652 г.“ е замислено след отпечатването на „Празничен миней на Божидар Вукович от 1538 г.“, съвместен проект с Дружеството за история и култура „Матица черногорска“ и  Националната библиотека през миналата година.
Гл. ас. д-р Диляна Радославова от Института за литература към БАН запозна публиката с Аджар и Аджарската книжовна традиция. Тя разказа историята на селището, неговата поява и развитие през XVII в. и особения статут на населението му в Османската империя. Сподели впечатления от откриването на Серафимовата къща и информационния център в Аджар - днешното с. Свежен.
Проф. Елисавета Мусакова, автор на двуезичния послепис към изданието, сподели моменти от своята работа с ръкописа и откритията, направени в хода на проучаването. Тя подчерта и важността такива издания да се реализират и изказа съжаление от това, че невинаги подобни начинания успяват да завършат успешно.
В събитието участва и г-н Христо Енков, кмет на село Свежен, който разказа за най-новите факти около Аджар и за помощта, оказана му от доц. Християн Атанасов, ръководител на отдел „Ориенталски сбирки“ към Националната библиотека с информация за населението на Аджар, открита в архиви в Турция и във фонда на Библиотеката. 
Фон на вечерта беше видеоматериал, подготвен от продуцента  Милен Топалов и неговия екип, който в момента снима документално-рекламен филм за Свежен. Видеото може да бъде видяно следващите няколко дни в Националната библиотека „Св. св. Кирил и Методий“, а изданието „Аджарско четириевангелие от 1652 г.“ може да бъде закупено от регистратурата на Библиотеката.
/МПМ/