Полският гражданин Павел Михолович, издирван от сръбските съдебни власти, ще бъде екстрадиран от България. Това реши бургаският Апелативен съд с постановения от него съдебен акт, с който потвърждава допускане на екстрадицията. Информацията е от пресцентъра на съда в Бургас.
Предаването на полския гражданин се иска с цел провеждане на наказателно преследване срещу него по обвинение в извършването на две отделни деяния, осъществени на територията на съседната държава, квалифицирани като "измама". За посочените в молбата за екстрадиция престъпления в Наказателния кодекс на Република Сърбия е предвидено  наказание "лишаване от свобода" от шест месеца до пет години.
В два златарски магазина в гр.Зренянин и гр. Темерин, Република Сърбия исканото лице предложило за продажба златоподобни плочки в сертифицирани вакуумни опаковки със сериен номер. С цел да набави за себе си имотна облага мъжът  умишлено въвел в заблуждение служителите в двата магазина, че предложената плочка била от злато, както и относно своята самоличност, представяйки чужда лична карта. В резултат на заблуждението от единия обект получил парична сума в размер на 138 208 сръбски динара, а от другия 143 343 сръбски динара в брой.
Бургаският апелативен съд прецени за правилно и законосъобразно решението на окръжните съдии да допуснат екстрадицията и предаването на полския гражданин.
Описаните деяния са престъпления и по българския закон, посочиха за БТА от съда в Бургас. Решението на апелативните магистрати за екстрадиция на полския гражданин е окончателно.