Само половината от румънците са със сключен официално брак, а процентът на разводите е висок, особено в Букурещ. Подобна е ситуацията и в окръзите Клуж и Тимиш, отбелязва Диджи24, като се позовава на последните данни от преброяването.
“Хората в големите градове започнаха да се развеждат на първата или третата година. Разводите се случват по-често и защото сайтовете на социалните медии и мрежи ни дават погрешната представа, че винаги можем да намерим партньор, който харесваме", коментира Константин Корня - терапевт на двойки. 
Едва 44 процента от жителите на Букурещ са женени. Те са фокусирани повече върху кариерата и бракът остава на второ място.
“Когато хората отлагат брака и раждането на деца за много дълго време, те са биологично предизвикани да го направят по-късно, поради което населението застарява”, отбелязва социологът Антонио Амуза.
През първата година след революцията в Румъния през 1989 г. се раждат почти 315 000 деца. Тридесет и две години по-късно раждаемостта достигна най-ниското си ниво за последните 134 години. Миналата година са родени близо 158 хиляди бебета.