САЩ разширяват военното си присъствие в Азия в рамките на поредица от стъпки, целящи сдържане на Китай и уверяване на съюзниците им в Индо-тихоокеанския регион, че Америка ще застане до тях пред лицето на заплахите, произтичащи от Китай и Северна Корея.
Инициативите на САЩ се простират от Япония до Соломоновите острови. Те включват повече и все по-мащабни военни учения в региона и допълнителна ротация на американските войски в ключови райони в близост до Тайванския проток и Южнокитайско море. В някои случаи САЩ могат също да предоставят логистична подкрепа в случай на какъвто и да е конфликт с Китай, по-специално в отбраната на самоуправляващия се Тайван, който Пекин смята за своя отцепила се провинция.
Обявяването на подобни инициативи през последните седмици предизвика гневни реакции както от страна на Китай, така и на Северна Корея. Тези реакции идват в момент, когато американският държавен секретар се очаква да посети Китай следващата седмица - първа подобна визита на член на правителството на Байдън в Пекин.
Филипините
Американският министър на отбрана Лойд Остин по време на седмото си пътуване в Азия в рамките на двугодишното си пребиваване на поста обяви вчера споразумение с Филипините, което дава на САЩ достъп до още четири военни бази в южноазиатската страна.
Той нарече споразумението "голяма сделка", въпреки че то не установява постоянно американско военно присъствие, каквото е забранено от конституцията на Филипините. Това, което прави обаче е, че дава на американските войски, които ще пребивават на ротационен принцип във Филипините, стратегически поглед върху два ключови района: Тайванския проток и оспорваните сектори от Южнокитайско море.
Във Филипините ще се намират близо 500 американски войници, но хиляди ще пребивават на ротационен принцип през годината за военни учения, оказване на хуманитарна помощ, обучение и други мисии, съобщиха служители. Филипините позволяват на американските сили да използват казарми в рамките на определени филипински бази. САЩ вече имат достъп до пет филипински военни бази.
По време на съвместна пресконференция в Манила с филипинския си колега, Карлито Галвес-младши, Остин каза, че усилията за укрепване на съюза им "са изключително важни, тъй като Китайската народна република продължава да предявява незаконни претенции в Западнофилипинско море".
В отговор говорителката на китайското външно министерство Мао Нин обвини САЩ, че преследват "свои егоистични цели" с новото споразумение, и го окачестви като "акт, който ескалира напрежението в региона и застрашава регионалния мир и стабилност".
Южна Корея
В Сеул във вторник Остин обяви, че САЩ ще увеличат разполагането на модерно военно оборудване на Корейския полуостров, включително изтребители и самолетоносачи за засилване на съвместното военно обучение и планиране.
Остин и южнокорейският министър на отбраната И Джон-суп се споразумяха да разширят съвместните военни учения, включително чрез повече бойни стрелби. Двамата министри обсъдиха също подготовката за симулационното учение през февруари, предназначено за отработване на тяхната реакция в случай, че Северна Корея прибегне до използване на ядрено оръжие.
Пхенян извърши изпитания на десетки ракети през 2022 г., включително способни да носят ядрени бойни глави и да поразяват цели на територията на Южна Корея и САЩ.
САЩ подновиха мащабните военни учения миналата година, включително чрез военновъздушно учение през ноември, включващо американски стратегически бомбардировачи, в опит да сдържат Пхенян. Двете съюзнически държави през последните години намалиха мащаба на ученията си, за да отворят път за дипломацията със Северна Корея по време на управлението на Доналд Тръмп, както и заради пандемията от коронавируса.
В отговор Северна Корея каза, че е готова да отвърне на военните стъпки а САЩ с "още по-голяма ядрена мощ". Пхенян каза, че разширяването на военните учения разпалват напрежението до "крайната червена линия".
Япония
Миналия месец САЩ и Япония се споразумяха да модифицират американското военно присъствие на остров Окинава отчасти, за да засилят възможностите за противокорабна отбрана, които ще бъдат необходими в случай на нападение на Китай срещу Тайван или други враждебни действия в Южнокитайско и Източнокитайско море.
Съюзниците добавиха също официално споменаване на открития космос в дългогодишното американско-японско споразумение в сферата на сигурността, като отбелязаха, че "атаки към, от и в космоса" ще задействат разпоредбите за съвместна отбрана на споразумението. Япония пък обяви, че ще започне строителството на две самолетни писти на малкия южен остров Магешима, където до четири години могат да започнат съвместни учения, амфибийни операции и учения за прехващане на ракети.
Островът може да се превърне в хъб за разполагане на войски и снабдяване с боеприпаси в случай на конфликт около Тайван.
Промените в американското военно присъствие на Окинава ще трансформира 12-и полк на морската пехота в по-малко, но по-мобилно бойно звено - 12-и крайбрежен полк на морската пехота, който ще бъде по-добре оборудван за битка с противника и за защита на САЩ и съюзниците им в региона.
Соломоновите острови
На дипломатическия фронт САЩ отвориха тази седмица посолство на Соломоновите острови, в директен опит да  сдържат нарастващото влияние на Китай там. САЩ имаха посолство на Соломоновите острови в продължение на няколко години, но то беше затворено през 1993 г. в рамките на съкращаване на американските дипломатически мисии по света. След време обаче САЩ се обезпокоиха от възможно отслабване на връзките с тази страна.
Соломоновите острови промениха политиката си от дипломатически отношения със самоуправляващия се остров Тайван към дипломатически контакти с Пекин през 2019 г. Миналата година Соломоновите острови подписаха пакт в сферата на сигурността с Китай, което засили опасенията от нарастване на военното присъствие на Пекин в региона.
Повторното отваряне на посолство на островите, според Държавния департамент, е приоритет за сдържане на нарастващото влияние Китай в региона. Посолството в столицата Хониара обаче е доста малко и на ниво временно управляващ, с двама дипломати и шепа наети местни служители.
(БТА)
(Алексей Маргоевски)