Гръцкото правителство одобри проекти на стойност 23 млн. евро за възстановяване на инфраструктурата на пристанището в Александруполис, предаде агенция АНА-МПА.
По-конкретно в рамките на прегледа на Механизма за възстановяване и устойчивост, гръцкото министерство на корабоплаването и островната политика предложи проекти, които включват увеличаване на дълбочината на пристанището на стойност 18,5 млн. евро, за да се осигури безопасното и пълноценно експлоатиране на новия търговски кей, и създаване на пътна връзка на новия околовръстен път на Александруполис със съществуващите пристанищни съоръжения на стойност 4,5 млн. евро.
Гръцкият Фонд за развитие на публичните активи в сътрудничество с министерство на инфраструктурата и транспорта и министерството на корабоплаването и островната политика ще се заемат с изпълнението на проектите, като те имат висока добавена стойност за националната и местната икономика и общество.
Същевременно Генералният секретариат за пристанищата, пристанищната политика и морските инвестиции завърши процеса по отчуждаване на близо 200 декара от площта на пристанището в Александруполис на стойност 4,5 млн. евро, като по този начин разреши 30-годишен проблемен въпрос за местната общност в Александруполис.
Североизточното пристанище на Александруполис е включено отскоро в международната транспортна мрежа с цел да се превърне в основен център за доставки не само за Гърция, но и за Югоизточна Европа, отбелязва АНА-МПА.