Поетесата Татяна Йотова представи във Варна последната си стихосбирка „Преживелици“. Книгата съдържа три цикъла - семеен, любовен и философски, сподели авторката пред публиката и призна, че това е много различна поезия от писаната от нея досега, събрана в четиринадесет книги за деца и възрастни. Новите ми неща са родени от отрицанието, те са по-дълги, бели, не са за песни, но се надявам, че са по-задълбочени и многопластови, каза Йотова. Според нея заслуга за това има приятелството ѝ с младия поет Веселин Веселинов, който ѝ дал нови посоки и така се родила една друга Татяна. 
Съгласие с думите ѝ изрази на представянето поетесата Елка Няголова. „Много съм изненадана от книгата, тя действително е различна. Това е поезия, безпощадна към самия си създател и света наоколо. Тъжна, но точно затова хубава, каквито са най-обичаните песни в нашия фолклор“, каза Няголова. Тя смята, че с тези стихотворения Йотова се е върнала към същността си и припомни думите на Станка Пенчева, че поезията е аутопсия на самия себе си. „Толкова цялостен спектър от доверени признания се получава рядко в нашия поетичен процес. Както в личния цикъл, така и в поклона към любимите си поети, Татяна лепи пластиката на съвременността и казва много за днешното разбиране на живота“, сподели още тя. 
Татяна Йотова изпълни свои авторски песни, избрани от почитателите ѝ, като отново подчерта, че в тях се пее най-често за любов, а в новите ѝ творби са събрани различни неща, но този диапазон я радва. В „Преживелици“ има и произведения, посветени на поетите, сложили край на живота си - Петя Дубарова, Пеньо Пенев и Пейо Яворов. Редактор на изданието, което е илюстрирано с фотоси на бургаското море, е Роза Боянова. 
На финала на срещата си с варненци, Татяна Йотова прочете „Спектакъл“ и любимото си „Завръщането често е илюзия“, след което изпълни и една от най-новите си песни. В представянето се включи и поетът и бард Красимир Йорданов.