В рамките на вчерашния ден в павелбанското село Горно Сахране са намерени тела на четири отровени бездомни кучета и две котки, което е поредният случай на жестокост спрямо животни в община Павел баня. Това каза в интервю за БТА д-р Христо Янков, ветеринарен лекар в клиника „ГардВет“ в селото. 
„Вчера около 12:00 на обяд кметът на Горно Сахране ми подаде сигнал за намерено мъртво куче на детска площадка, която се намира на метри от училището. Той е получил сигнала от две деца. Веднага се отзовахме и прибрахме кучето“, каза д-р Янков. Минути по-късно същите деца са намерили още три трупа на кучета и две котки в двора на училището и в центъра на селото. Той посочи, че веднага са уведомени Община Павел баня, полицията и прокуратурата, а телата на животните са предадени за аутопсия в Тракийския университет в Стара Загора, за да бъде установено какъв е агентът, с който са отровени. 
Д-р Христо Янков посочи още, че аутопсията на животните, които бяха намерени в Павел баня през януари т.г., показва, че причината за смъртта им е силно действаща отрова. Той коментира, че симптомите при всички случаи от последния един месец са еднакви. „Според мен умъртвяването е умишлено и може би е с един и същ агент. Предполагам, че става въпрос за забранени вещества, защото видяхме, че действат изключително бързо. Животните умират за минути до часове, предполагам в зависимост от поетото количество, и умират в страшни мъки“, разказа д-р Янков. 
Той апелира хората да не се отнасят по този начин с животните и подчерта, че това се случва на детски площадки и не е изключено да пострада и дете. Д-р Христо Янков напомни, че в момента в община Павел баня тече кампания за безплатна кастрация на домашни кучета. „Животните трябва да бъдат масово кастрирани и идентифицирани, както и да не се изхвърлят животни на улицата, за да не се стига до това“, коментира той и допълни, че практикува в Горно Сахране от две години, но до този момент не е ставал свидетел на подобно масово отравяне на животни. Той изрази мнение, че ще бъде трудно да се идентифицира виновника. „Много хора са добронамерени към безстопанствените животни и ги хранят, а всеки, който ги храни, би могъл да бъде заподозрян“, каза д-р Янков. 
Той посочи още, че екипът му полага много усилия за залавянето и кастрирането на бездомни животни, за да се намали популацията им. Д-р Христо Янков отговаря и за безплатните кастрации към администрацията в Павел баня. Той отбеляза, че до момента има записани 20 кучета за манипулацията и изрази надежда повече хора да се възползват. Д-р Христо Янков напомни, че след кастрацията животните се ваксинират, обезпаразитяват се и се регистрират в Общината, като собствениците са освободени от такси.