До 2 март се приемат творби за участие в националния литературен конкурс за поезия и проза "Мария Смилова" в Радомир, обявиха от местното читалище "Напредък 1895". Конкурсът се организира от читалището и община Радомир.
Тазгодишното издание, което е 18-ото по ред, е посветено на 160-годишнината от рождението на Алеко Константинов. В надпреварата имат право да участват ученици от първи до дванадесети клас, а темата за творчество е: "Европейци сме ний, ама все не сме дотам!...". В конкурса ще бъдат допускани и произведения по свободно избрана тема. Награди за поезия и проза ще бъдат връчени в три възрастови групи.
Мария Смилова е работила като учителка, писателка и журналистка. Последните години от живота си прекарва в Радомир. Още приживе тя дарява личната си библиотека на читалището, а след смъртта ѝ ръкописът на книгата "Приказки от стария калпак" е издаден със спомоществователството на читалището, приятели и ученици на авторката.
Официалната церемония по награждаването на отличните творби и техните автори ще се състои на 29 март  в салона на читалището в Радомир.