Врачанският окръжен съд днес наложи наказание на двама – мъж и жена, живеещи на семейни начала в гр. Бяла Слатина, за държане с цел разпространение на високорискови наркотични вещества и техни аналози в големи количества, съобщиха от институцията. За мъжа – подсъдимият С. Р., който е осъждан – наказанието е ефективно – две години и шест месеца „лишаване от свобода“, които той ще трябва да изтърпи при първоначален „общ режим“ и глоба в размер на 10 000 лева, платими в полза на държавата. 
На подсъдимата Г. Р., която не е осъждана до момента, съдът наложи наказание от две години и шест месеца „лишаване от свобода“, чието изтърпяване е отложено за срок от четири години. Наказанията са определени въз основа на постигнати споразумения между Окръжна прокуратура – Враца и защитата на подсъдимите, които днес съдът одобри.
С. Р. и Г. Р. са се признали за виновни в това, че двамата в съучастие, като съизвършители, през 2021 г. без надлежно разрешително и в нарушение на Закона за контрол на наркотичните вещества и прекурсорите, са държали с цел разпространение високорискови наркотични вещества и техни аналози в големи размери – с общо тегло 1953,84 грама на обща стойност 46 877,27 лв. Двамата са осъдени да заплатят и направените разноски по делото, които са 11 700,30 лв. Намерената при претърсването от служителите на МВР в дома им голяма сума, в различни видове валути, се отнема в полза на държавата.
Определението на Врачанския окръжен съд е окончателно, не подлежи на обжалване и протест, и има последиците на влязла в сила присъда.
Припомняме, че двамата бяха задържани на 17.01.2023 г. Освен тях в организираната престъпна група е имало още един член.  Окръжният прокурор Владими Сираков съобщи тогава, че групата е разпространявала наркотици на територията на цялата област. По думите му организаторът е бил вече задържан по друго досъдебно производство от декември 2021 година до август 2022 г., но след излизане от следствения арест е продължил активно да организира и разпространява наркотичните вещества.