Община Разград ще поеме краткосрочни дългове, които са предназначени за реализацията на проекта за изграждането на компостиращата и сепарираща инсталации за отпадъци. Искането на общинската администрация за изтеглянето на кредите беше обсъдено и одобрено на януарското заседание на Общинския съвет. 
Зам.-кметът Полина Иванова обясни, че дейностите, предвидени за изграждането на инсталациите, е предвидено да приключат през март. Съгласно изискванията за изпълнение на проекта преди внасяне в Оперативна програма „Околна среда 2014 – 2020 г.” на искане за окончателно плащане по проекта, е необходимо община Разград да е приключила с плащанията към всички изпълнители, за които ще се иска верифициране на разходите по проекта. В тази връзка ще е необходим финансов ресурс в размер на 5 681 000 лева за извършване на окончателни плащания за изпълнение на дейностите, каза зам.-кметът.
Тя отбеляза, че община Разград не разполага в бюджета си със свободни оборотни средства на тази висока стойност, за да разплаща извършените дейности и така да обезпечи изпълнението и приключването му. По думите ѝ оттук идва необходимостта за осигуряване на оборотни средства, които да обезпечат плащанията, а единственият възможен източник за това е Фондът за органите на местно самоуправление „ФЛАГ”. Единият краткосрочен общински дълг ще е в размер от 3 755 742 лв., а другият - 1 925 257 лв. Те са два по регламент на ФЛАГ, тъй като са с различни обезпечения, посочи Иванова.
Началникът на отдел „Опазване на околната среда“ в община Разград и ръководител на проекта Недим Тахиров представи пред съветниците направеното досега по проекта, финансиран по ОП “Околна среда 2014-2020 г.“, и какво налага искането на този ресурс. Той припомни, че строителните работи по изграждането на компостиращата инсталация и на инсталацията за предварително третиране на битовите отпадъци започнаха преди година. Целта е да се намали количеството депонирани отпадъци на територията на общините членки на Регионалното сдружение за управление на отпадъците – Разград, Лозница, Самуил, Цар Калоян, Завет, Исперих и Кубрат, чрез осигуряване на допълнителен капацитет за предварително третиране на смесено събрани битови отпадъци и за разделно събиране и оползотворяване на зелените биоотпадъци чрез компостиране.
Общата площ, върху която се предвиждат разполагането на инсталациите за предварително третиране на смесени битови отпадъци и компостиране на разделно събрани зелени и биоразградими отпадъци, е 14500 кв.м. Инсталацията за предварително третиране на отпадъци е с капацитет от 30 932 тона битови отпадъци годишно, а компостиращата инсталация за зелени и биоразградими отпадъци е с капацитет 4 168 т/год., заяви Тахиров.