Съдия предизвика сензация в Колумбия, като обяви, че е използвал чатбота с изкуствен интелект ChatGPT, за да подготви решението си по дело, свързано с дете с аутизъм, съобщи АФП.
"Това открива огромни перспективи, днес това може да е ChatGPT, но след три месеца може да е всяка друга алтернатива, която да улесни изготвянето на правни текстове, на които съдията да разчита", каза съдия Хуан Мануел Падия в ефира на местна радиостанция.
"Целта обаче не е да се заменят съдиите", подчерта той.
С решение от 30 януари той се произнася по искането на майка синът й, страдащ от аутизъм, да бъде освободен от заплащане на медицински прегледи, лечение и транспорт до болница, тъй като семейството не разполага с финансови средства, за да плати за тях.
Решението на съдия Падия е в полза на детето, като той посочва, че е стигнал до него, като се е допитал до чатбота ChatGPT.
"Освободен ли е непълнолетният аутист от заплащане на такси за лечението му?", пита съдията, според стенограмата на решението му. А приложението отговаря: "Да, точно така. Според закона в Колумбия непълнолетните, диагностицирани с аутизъм, са освободени от заплащане на такси за терапиите им."
"Съдиите не са малаоумни, това, че задаваме въпроси, не означава, че преставаме да бъдем съдии, мислещи същества", каза Падия.
Според него ChatGPT сега върши това, което преди е вършила "една  секретарка", "организирано, просто и структурирано" и то "може да подобри времето за реакция в съдебния сектор".
Тези изявления предизвикаха оживен дебат.
Професор Хуан Давид Гутиерес от Университета Росарио обясни, че е получавал различни отговори, след като е задавал едни и същи въпроси.
"Както и при други изкуствени интелекти в други области, под претекст за предполагаема ефективност основните права са изложени на риск", предупреди той.
Изкуственият интелект ChatGPT предизвиква вълнение по целия свят от ноември. Създаден от калифорнийската компания OpenAI, разговорният робот ChatGPT работи въз основа на алгоритми и огромни бази данни. Той създава текстове по обикновено запитване, които могат да се използват от юристи, инженери и журналисти и други.
"Предполагам, че много мои колеги ще започнат да го използват и да подготвят етично своите решения с помощта на изкуствен интелект", добави съдия Падия.