Варненската Арт галерия „Ларго“ ще представя от тази година и виртуални изложби. В интернет страницата ѝ има нов модул, който дава възможност да се разгледат картини на различни художници, експонирани във виртуални зали.
Ще се стараем да поддържаме по една изложба на месец, каза за БТА галеристката Нели Вълчева. Тя уточни, че идеята е свързана главно с пандемията от Ковид-19 и въздържането на публиката от посещаване на събития. Друга причина екипът да разработи виртуалния модул е енергийната криза и притесненията, че може да се наложи заради високите цени на отоплението галерията да затваря през студените месеци, сподели още Вълчева. Тя добави, че новата придобивка ще им позволи да презентират повече автори, основно млади и прохождащи художници, чиито творби ще достигат до още по-широка аудитория. Ще ползваме виртуалната зала и за ретроспективни изложби на творци, които вече не са сред нас, каза още галеристката.
Първата виртуална изложба в сайта на галерия „Ларго“ е на художничката Татяна Харизанова и представя 14 картини, рисувани в последните две години, обединени със заглавие „На седем места в седем дни“. Авторката работи в няколко посоки - абстракция, фигурална живопис, пейзаж и натюрморт. Родена е в София и след завършване на Професионалната гимназия за изобразителни изкуства „Професор Николай Райнов“ със специалности графика и текстил, тя учи геология. Занимавала се е с бижутерия до 2007 г, след което започва да работи основно в областта на живописта. Има 11 самостоятелни изложби.
Създаването на новия модул „Виртуални изложби“ в сайта на галерия „Ларго“ е подкрепено финансово от Национален фонд „Култура“. Първата експозиция може да бъде разгледана до 13 февруари.