Външното министерство на Северна Корея каза вчера, че съвместните учения на САЩ и неговите съюзници са довели ситуацията до „крайната червена линия“ и заплашват да превърне полуострова в огромен боен арсенал и по-критична военна зона“, предаде Ройтерс.
В изявлението, разпространено от държавната агенция КЦТА, се казва, че Пхенян няма интерес от водене на диалог докато Вашингтон следва враждебна политика.
Военната и политическата ситуация на Корейския полуостров и в региона е достигнала крайната червена линия поради безразсъдните военни конфронтационни учения и враждебни действия на САЩ и техните васални сили, казва неназован представител на министерството в изявлението.
В него се споменава посещението тази седмица в Сеул на американския министър на отбраната Лойд Остин. Във вторник Остин и южнокорейският му колега обещаха да разширят военните учения и да разположат допълнителни „стратегически активи“ като самолетоносачи и бомбардировачи с голям обсег, които да се противопоставят на разработките на севернокорейско оръжие и да предотвратят война.
САЩ и Южна Корея вчера проведоха съвместни военновъздушни учения с американски тежки бомбардировачи В-1В и изтребители стелт F-22, както и с реактивни самолети F-35 на двете страни, съобщи министерството на отбраната в Сеул.
Това е ярък израз на опасния сценарий на САЩ, който ще доведе до превръщане на Корейския полуостров в огромен боен арсенал и по-критична военна зона, посочва изявлението на КНДР.
Северна Корея ще отговори със същото на всички военни действия на САЩ и има силни стратегии за противодействие, включително „най-съкрушителната ядрена сила“, ако е необходимо, се добавя в изявлението