Германският министър на икономиката Роберт Хабек планира да замине за САЩ в понеделник, за да проведе двудневни разговори с американското правителство, съобщи снощи федералното министерство на икономиката и технологията, предаде ДПА.
Разговорите ще бъдат съсредоточени върху различни теми от трансатлантическото сътрудничество, по-специално търговската политика и геополитическата ситуация, посочиха от ведомството.
Една от темите ще е законът за намаляване на инфлацията – американска програма на стойност милиарди долари, насочена срещу високата инфлация в страната.
В понеделник Хабек ще се срещне и с германски представители на бизнеса в САЩ. А във вторник ще има политически разговори във Вашингтон заедно с френския си колега Брюно Льо Мер, за да бъде обяснена европейската позиция към американския закон.
Хабек планира и посещение в Стокхолм в четвъртък и петък за обсъждане на същия закон с шведското председателство на ЕС и за подготовка на нови разговори в САЩ.
Законът за намаляване на инфлацията предвижда инвестиции в зелени и социални предприятия. Субсидиите и данъчните кредити са свързани с компании, които използват американски продукти или произвеждат в САЩ.
Германското правителство и Европейският съюз се опасяват, че някои компании може да създадат нови производствени обекти в други региони на света или да прехвърлят там работни места, ако не бъдат подкрепени с пари от данъци и в ЕС.
В отговор на американския закон председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен представи вчера планове за лансиране на Европа като място за инвестиции и производство.