Украински депутат настоя САЩ да санкционират Китай и Индия, ако двете държави продължат да купуват руски енергоносители и призова за пълна солидарност срещу руската инвазия, извършвана срещу страната му, предаде Франс прес.
В Украйна някои се опасяват, че твърда позиция по отношение на покупките на петрол ще тласне още повече Китай към Русия, заяви Олександър Мережко, председател на парламентарната комисия по външните работи във Върховната рада.
„Опитвам се да обясня, че не това е проблемът. Китай не се страхува от Украйна, Китай се страхува от американските санкции“, каза Мережко пред членове на асоциацията на журналисти, акредитирани към Държавния департамент, по време на визита във Вашингтон.
„Това означава, че САЩ могат и трябва да разубедят Китай да помага на Русия и, за предпочитане, да въведат вторични санкции, за да попречат на Китай да финансира руската икономика и руската военна машина като купува руски петрол и газ“.
Мережко призова за аналогични мерки и срещу Индия.
Тези две огромни държави, които са силно зависими от други страни по отношение на енергетиката, имат исторически връзки с Русия, отбелязва АФП.
Налагането на „вторични санкции“ би било насочено към държави или компании, които продължават да търгуват с Москва.
САЩ вече използваха такъв вид мерки, наказвайки например чуждестранни компании, които купуват ирански петрол.