16-годишните да имат право да шофират в продължение на 2 г. до навършване на пълнолетие с временна книжка и с придружител. Това е едно от предложенията, които ще залегнат в изцяло новия Закон за движение по пътищата, който ще се пише от депутатите през април.

"Инициативата за написването на изцяло нов закон беше инициирана още през лятото на 2013 г. Междувременно обаче от МС внесоха поредните поправки в действащия закон, за да не изпуснем сроковете за синхронизиране на законодателството ни с европейските директиви. Ние ще ги подкрепим, защото са спешни, но паралелно с това ще пишем изцяло нови нормативни текстове", обясни депутатът от БСП и зам.-председател на парламентарната транспортна комисия Георги Свиленски, цитиран от "Монитор". Едно от най-разумните предложения до момента било в новия закон да залегнат текстове, свързани с младите водачи. По американски пример един от тях ще дава възможност на тийнейджърите да получават книжка още на 16 г. Те обаче ще могат да управляват превозно средство само в присъствието на родител или пълнолетен приятел.

Според сега действащите правила 16-годишните могат да получат книжка само за категория М, позволяваща им да карат до 50-кубиков мотопед. "Сред широко обсъжданите предложения има и доста екзотични текстове, като този на младите шофьори например да не се позволява да се качват на магистрала", каза още Свиленски. Подобни идеи обаче едва ли щели да залегнат в новия закон, който ще замени сегашния, прекрояван над 50 пъти.