Журналистът Тодор Господинов разказва за първите години на тоталитаризма в книгата си „Швеге“. Това е навярно един от първите български романи за горяните, разказват издателите от „Сиела“.
Томът излиза на книжния пазар на 10 февруари, а официалното му представяне е на 16 февруари в „Patches Blues Bar“.
„Швеге“ разказва историята на млад мъж, който търси убийците на брат си през 1950 г. За целта той се изправя срещу цялата мощ на тоталитарната държава, коментират издателите. По думите им книгата е в духа на „Власт и съпротива“ на Илия Троянов и „Когато капят кестените“ на Стефан Коспартов и представя история за държавна сигурност, концлагери, горяни, атентати, шпиони и двойни агенти.
„Чудна плетеница от художествено родени герои и истински исторически събития. При това от затъмнения исторически период на отчаяните борби след 1944 г. и горянското движение. Съдбата на Швеге е удивителна, а ако някой някога ви каже, че за разлика от другите социалистически страни в България не е имало съпротива, ще ви се прииска да му разкажете тази книга“, пише журналистката и писателка Веселина Седларска.
Според Захари Карабашлиев „Швеге“ е роман за паметта. „Стъпил на документална основа, този наситен с действие, история и обрати роман разказва за любов, предателство и терор по време на комунистическия режим веднага след 1944 г. Длъжници сме на тези стотици хиляди, загубили свободата си, живота си, здравето си, имуществото си. Длъжници сме и на първото в Европа организирано движение на горяните срещу червения тоталитаризъм, чиято задача беше първо да смаже човека, по-късно — неговата свобода, а наследниците му в днешни дни и с други средства опитват да убият или подменят паметта за съпротивата му“, допълва Карабашлиев. / ГН