Хора с увреждания се събраха на протест пред сградата на Регионалната здравна инспекция във Варна заради решенията на Териториалните експертни лекарски комисии (ТЕЛК).
Недоволството е свързано с решенията на ТЕЛК и несправедливостите в тях, коментира пред медиите Александър Атанасов от протестиращите. По думите му хората са недоволни, че има изкуствено занижаване на проценти в решението на хора, които имат повече от едно съпътстващо заболяване. 
Той посочи, че настояват държавата да регламентира и да има по-голям контрол над комисиите, защото по думите му „явно няма и те правят каквото си искат“. За пример Атанасов посочи, че хора с трайна инвалидност, при която няма как да им се подобри състоянието, през три години са викани в комисиите и им се понижават процентите.  
Засега аз нямам този проблем, но не съм застрахован, че няма да се случи, каза още той.
Теодора Димитрова от протестиращите каза, че е с онкологично заболяване и захарен диабет тип 2, но процентът в решението ѝ е свален от 100 на 75 процента без никакво основание. „Водят ме "неинсулинов диабет", при положение, че съм с два инсулина и си бия 118 единици на ден, с влошено общо състояние и от втори стадий на онкологичното заболяване съм в трети“, заяви тя.
Недоволната жена се обърна към управляващите и попита на какво основание ѝ е свален процентът в ТЕЛК-решението и ѝ е била спряна пенсията. По думите ѝ нейното решение е издадено само за една година и, ако тя обжалва, ще трябва да стои без доходи. 
В отговор на въпрос дали се променило нещо след последния национален протест Атанасова каза, че за момента нищо не е променено. Това е пълен геноцид спрямо болните хора в страната, заяви още тя и допълни, че не вярва нещо да се измени с последните промени за ТЕЛК.