Гръцката компания за възобновяема енергия „Йонис Енерджи Груп“ (Eunice Energy Group) подписа Меморандум за разбирателство в сътрудничеството за енергийния интерконектор между Гърция и Египет с американската компания за инженерни и строителни решения в енергийната индустрия „МакДермот Интернешънъл“ (McDermott International), предаде агенция АНА-МПА. Проектът е известен като енергиен интерконектор Гърция-Африка.
Изпълнителният директор на американската компания Майкъл Маккелви заяви, че този Меморандум за разбирателство е от стратегическо значение в период, през който Европа се опитва да гарантира енергийната си сигурност.
„МакДермот Интернешънъл“ е доставчик на инженерни и строителни решения за подводната и дълбоководната енергетика и работи в повече от 54 държави. 
Георгиос Калаврузиотис, изпълнителен директор на „Йонис Енерджи Груп“, споделя, че енергийният интерконектор Гърция-Африка е основният проект за електрическа връзка в региона на Източното Средиземноморие и е на първо място в списъка по отношение на техническа осъществимост и регулаторното одобрение.
Интерконекторът, който е с капацитет 2 гигавата, ще помогне на Египет да изнася излишната си енергия към Европа и ще позволи на Гърция да изнася произведената в страната зелена енергия към Балканите и Италия, като по този начин ще допринесе за енергийната независимост на Европа от Русия, споделя гръцкият изпълнителен директор.
Стратегическият характер на енергийното сътрудничеството между Гърция и Египет е признато както от Европейския съюз, така и от САЩ.