Парламентарната група на "Възраждане" излезе с декларация относно механизма за разследване на главния прокурор, който няма да може да бъде приет в оставащото време на парламента. В декларацията, прочетена от лидера на партията Костадин Костадинов, бе засегната и темата за референдума за запазване на българския лев.
Вчера на брифинг в парламента Костадинов коментира, че от "Демократична България" и "Продължаваме Промяната" за втора поредна седмица провалят съдебната реформа. Поводът бе решението на пленарната зала срокът между двете четения на измененията в Закона за съдебната власт и в Наказателно-процесуалния кодекс (НПК) да остане 7 дни.
Днес в пленарната зала Костадинов посочи, че вчера от парламентарната трибуна е била изчетена "декларация в подкрепа на диктатурата в България". Той уточни, че декларацията е била посветена на усилията не на България, а на "една част от управляващия елит в България да унищожи българската финансова независимост, да ликвидира българския лев и да наложи една чужда валута в нашата страна". Тази декларация пропуска основната воля, която всеки народ има право да изрази в момент, в който счете, че демокрацията е заплашена, каза Костадинов. 
Костадинов припомни, че в момента в България е в ход инициатива за провеждане на референдум в защита на българския лев. Такива референдуми са провеждани в много държави в Европейския съюз - някои са били в подкрепа на местната валута, други – в подкрепа на еврото, обясни той и добави, че и в двата случаи решенията са били безпрекословно приемани след референдума. По думите му това е най-демократичната процедура. 
Според Костадинов е странно защо в рамките на две седмици референдумът се е превърнал в „най-големият враг на т.н. демократи или по-скоро антидемократите“ в България.
Лицемерието имаше и своето продължение, защото само няколко часа по-късно, когато трябваше да се гласува едно ключово предложение, касаещо поправките в Закона за съдебната власт и в НПК, точно представителите на "малката софийска коалицийка", които предложиха да се намалят сроковете за обсъждане от 7 на 3 дни, ги нямаше в залата, отбеляза той. Една част бяха тук все пак от кумова или демократична срама, уточни Костадинов.
Какво се оказа - 15 % от "групата на малката софийска коалицийка" и близо една трета от представителите на „Продължаваме Промяната“ не бяха в залата, каза Костадинов. По думите му, ако сметнем бройката на липсващите, гласуването е щяло да мине за един глас. 
След декларацията на "Възраждане" Атанас Славов ("Демократична България") коментира, че е недопустимо, когато има колеги, отсъстващи по медицински причини, което е доказуем факт, да се спекулира с това.
Председателстващият заседанието Йордан Цонев коментира, че процедурата на Славов след декларация е недопустима и не отива на юрист като него да се опитва да нарушава правилата.