Златният цвят като символ на вяра и надежда е акцент в предстоящата изложба „Структурна живопис“ на художничката Евелина Вълчанова. Експозицията се открива на 15 февруари в галерия „nOva art space“, съобщава авторката.
Произведенията в изложбата са създадени през последната година. Те са обединени от основното изразно средство - релефни структури. В картините Вълчанова използва минималистичен подход при изграждане на сюжета. Минимална е и употребата на цвят, за да се изведе на преден план усещането за спокойствие и мир, което тя носи, основно заради приликата със следите в пясъчните дзен градини, разказва художничката. По думите й успоредните линии, които са използвани в произведенията, се асоциират и с петолинието, затова често зрителят „чува“ музика, когато ги гледа.
Проектът „Структурна живопис“ се реализира с финансовата подкрепа на програма „Творчески стипендии“ на национален фонд „Култура“.
Евелина Вълчанова се занимава с изобразително изкуство от 1998 г. През 2006 г. завършва Национално училище за изящни изкуства „Илия Петров“ със специалност „Живопис“ под ръководството на Атанас Ташев. Придобива бакалавърска степен в специалност „Изобразително изкуство“, последвана от магистърска степен в Софийския университет „Св. Климент Охридски“ с ръководител проф. Лаура Димитрова. Изявява се в областта на живописта, модния и графичния дизайн. Участва в общи експозиции в избрани галерии и представя новите си произведения в онлайн платформа за изкуство. / ГН