Словакия свърза с електрическата си мрежа новия ядрен реактор в местната АЕЦ "Моховце", предаде агенция ТАСР. Това е краят на строителство, продължило повече от 35 години, след като през 80-те години на миналия век се взема решение за дава нови реактора в атомната електроцентрала, в която и към момента работят още 2 енергоблока.
Свързването на реактора към електропреносната мрежа на страната е станало при натоварване от 20 на сто, малко преди полунощ местно време вчера. Пускането в експлоатация става, след като през декември бе констатиран "лек" теч от корпуса на реактора.
Разрешението за включването му в електрическата мрежа беше издадено на 13 януари от словашкия орган за ядрена безопасност.
След като третият енергоблок на АЕЦ "Моховце" бъде изведен на пълна мощност, републиката ще покрива самостоятелно нуждите си от електроенергия. Новият блок трябва да осигури 13 на сто от нуждите на страната, като общо АЕЦ ще покриват 65 на сто от енергийното потребление.
Строителството е извършено в сътрудничество с руската корпорация "Росатом". Ядреното гориво за ядрения реактор на трети енергоблок е получено от корпорацията ТВЕЛ (част от "Росатом"), която доставя гориво и за АЕЦ "Козлодуй".
Типът на пуснатия реактор е водно-воден (реактор с вода под налягане) по подобие на тези, извадени от експлоатация в АЕЦ "Козлодуй", само че с модернизирани системи за охлаждане и наблюдение на реактора. Мощността му е 440 мегавата, каквато бе и на извадените от експлоатация в крайдунавския ни град.