Израелският президент Ицхак Херцог направи миналата седмица посещение в централата на НАТО, определено от мнозина като историческо и възприето като сигнал за задълбочаване на двустранните връзки. Какво се крие зад това сближаване и в кои области желаят да развият още повече сътрудничеството помежду си алиансът и Израел?
На 26 януари Херцог пристигна на посещение в централата на пакта в Брюксел, където бе посрещнат от генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг. 
Това е историческо посещение, посочи при срещата генералният секретар и отбеляза, че НАТО и Израел от 30 години работят заедно, каза генералният секретар по време на срещата. Предстои да задълбочим сътрудничеството, включително в областта на новите технологии и подкрепата за Украйна, добави Столтенберг.
Президентът Херцог отбеляза, че неговата страна осигурява помощ за Киев. Той подкрепи налагането на санкции срещу Иран и поясни, че Техеран е заплаха за стабилността в Близкия изток, но и за Европа - с разпространяването на оръжия, както и с нестихващия стремеж за придобиване на атомна бомба.
Херцог призова за действия от страна на международната общност и НАТО по тези въпроси. Той съобщи, че тази година Израел и НАТО ще подпишат споразумение за продължаване и задълбочаване на общото сътрудничество.
Ден по-късно Херцог стана първият израелски държавен глава, взел участие в заседание на  ръководния орган на алианса, Северноатлантическия съвет.
Отношенията между Израел и НАТО се задълбочиха значително през последните три години, отбелязва „Джерузалем пост“. Преди основната платформа за контакти между тях беше така нареченият Средиземноморски диалог (който включва освен Израел и арабските страни от Близкия изток и Северна Африка). Но този формат се оказа недостатъчен предвид нарасналия обхват на отношенията между Израел и алианса. 
НАТО гледа на Израел като на страна, споделяща ценностите му, както и на важен партньор в сферата на сигурността. Алиансът е заинтересован в частност от задълбочаване на сътрудничеството в области като технологиите, киберсигурността и борбата с тероризма, в които Израел е един от световните лидери. За тази цел в момента двете страни преговарят по споразумение за актуализиране на двустранното партньорство в сферите от взаимен интерес, което се очаква да стане факт в следващите месеци и да затвърди задълбочаването на двустранните връзки, както споделят израелски дипломати, цитирани от „Джерусалем пост“.
При все това по време на посещението на Херцог тези въпроси видимо останаха в сянката на актуалните международни проблеми – войната в Украйна и все по-изострящото се напрежение между Израел и Иран.
На съвместната пресконференция със Столтенберг в централата на НАТО израелският президент отказа да осъди в прав текст действията на Русия в Украйна, но в същото време се опита да направи връзка между украинския конфликт и напрежението с Иран, отбелязва изданието „Таймс ъв Израел“. Той посочи, че Техеран оказва военна помощ на Москва, като ѝ предоставя дронове, и изтъкна това като причина, налагаща според него НАТО да втвърди отношението си към Иран.
„НАТО трябва да вземе възможно най-категорична позиция спрямо иранския режим, включително чрез политически, икономически и юридически санкции“, каза Херцог.
От друга страна, визитата му в Брюксел се състоя в момент, когато самият Израел е подложен на все по-голям натиск от Запада да втвърди позицията си спрямо Русия за войната в Украйна, отбелязва „Таймс ъв Израел“.
Израел отказва да въоръжава Киев от страх да не подразни Москва, опасявайки се, че това може да застраши водената вече десетилетие от Израел кампания на активно военно противодействие на засилването на иранското влияние в Сирия, включително чрез нанасяне на въздушни удари по ирански военни цели там. Русия, която контролира сирийското небе, след като през 2015 г. предприе военна намеса в Сирия, за да спаси армията на своя съюзник Башар Асад, като цяло не възпрепятства операциите на израелската авиация.
Израел неведнъж се е опитвал да обедини Запада срещу Иран с цел да неутрализира ядрената програма на Ислямската република. Премиерът Бенямин Нетаняху, който наскоро отново се върна на власт, обяви, че това ще бъде един от основните външнополитически приоритети на новото му правителство.
На пресконференцията изказванията на Столтенберг и Херцог по двата въпроса, които най-много вълнуват НАТО и Израел в двустранните отношения -  Украйна и Иран, откроиха разликите в позициите по тези теми, но същевременно бяха направени така, че в максимална степен да покажат някакви допирни точки. 
Херцог изказа съчувствието си към „украинския народ, който се бие, за да защити домовете и страната си“, без да споменава изрично Русия, а Столтенберг заклейми Иран, но през призмата на конфликта в Украйна, изтъквайки, че Техеран „оказва помощ на Русия, включително чрез предоставянето на дронове, които се използват за нападения срещу гражданска инфраструктура, жилищни домове и болници в Украйна“, коментира „Таймс ъв Израел“.
Така пролича, че въпреки всички дадени от генералния секретар определения на визитата на Херцог като „историческа“ и знак за „задълбочаване на сътрудничеството“ той и гостът му не можаха да скрият факта, че между Израел и НАТО има различия, които на този етап, а може би и в по-дългосрочен план ще се окажат непреодолими, какъвто е въпросът за конфликта в Украйна.