Районният съд в Лом издаде условна присъда от една година с тригодишен изпитателен срок на 52-годишния Р. С. Р. от село Трайково, който направил оранжерия за отглеждане на канабис в сграда на бившия военен завод „Девети септември“ в село Сталийска махала, община Лом. 
Присъдата е постановена след сключено споразумение между защитата на обвиняемия и прокуратурата. Тя е окончателна и не подлежи на жалба или протест.
На 10 ноември 2021 година в наета от Р. С. Р. сграда на бившия военен завод полицията откри 60 растения коноп, а също химикали и уреди за тяхното отглеждане. Суха листна маса канабис е била открита и в имот на Р. С. Р. в село Трайково. Пред съда той признал вината си и получил присъда под минимума за такова престъпление.
През последните две години на пет места в Монтанско бяха открити оранжерии за отглеждане на канабис, в някои от тях имаше модерни климатични, осветителни и отоплителни инсталации, химикали и торове, компютри за смесване на съставките и т.н. По повечето от случаите още тече разследване и делата в съда не са започнали.