Нашата отговорност пред жертвите на комунистическия режим ни задължава да браним свободата всеки ден, ние от "Демократична България" (ДБ) сме приели, че човекът и неговото достойнство са в центъра на правенето на политика и ще браним това достойнство всеки ден. Това заяви в декларация от парламентарната трибуна Людмила Илиева, народен представител от ДБ,  по повод днешния ден, в който почитаме паметта на жертвите на комунизма. 
След 9 септември 1944 г. България потъна в беззаконния, насилия и масови убийства, чиито ужасяващ опит да им се придаде привидна легитимност бе така нареченият Народен съд. Народният съд, който можеше да те осъди на смърт, дори когато вече не си между живите, Народният съд, в който само жаждата за мъст, а не правото, произнасяше присъдите, посочи Илиева.
На 1 февруари 1945 г. бе осъден на смърт и физически унищожен българският политически елит, каза Илиева, след което припомни, че тогава са били избити трима регенти, 22 министри, осем царски съветници, 67 депутати, 47 генерали и полковници. Стотици хиляди са изчезналите, избитите без съд, изпратените по лагери и затвори, само защото достойно и смело се противопоставяха на лазещия комунистически терор, добави депутатът. 
Тези мракобесни времена са червена лампа, която и днес продължава ярко да свети, която трябва да ни държи отговорни и трябва да ни повтаря никога повече да не допускаме това да се повтори, посочи тя.  
От парламентарната група на ГЕРБ-СДС също излязоха с декларация по повод днешния 1 февруари - ден на почит към жертвите на комунизма.