Депутатите станаха на крака и почетоха с едноминутно мълчание жертвите на комунистическия режим. Първо това поиска председателят на СДС Румен Христов в края на декларацията си от името на ПГ на ГЕРБ-СДС по повод  1 февруари - Ден за признателност и почит към жертвите на комунистическия режим. След това формално предложението направи Никола Минчев от "Продължаваме Промяната".
Предлагаме преди всичко да бъдем хора, а не партийно оцветени антагонисти, заяви  Румен Христов в декларацията от името на парламентарната си група. Преди 78 години на този ден т.нар Народен съд осъжда на смърт трима регенти, 67 народни представители, министри, генерали, полковници, припомни той.
Вече дълги години на тази дата демократичната общност почита жертвите на комунизма по предложение на президентите от СДС Желю Желев и Петър Стоянов, изтъкна Христов и добави, че официалното отбелязване датира от 2011 г. по предложение на правителството на ГЕРБ. На 1 февруари, преди 78 години, се поставя началото на унищожението на цвета на нацията, за да могат съветските окупатори и нашите комунисти да установят лесно своя режим, да избият хиляди невинни, да отнемат имуществото им и да наложат нов ред на терор и страх, посочи депутатът. След 9 септември 1944 г. само за няколко месеца в страната по политически причини са убити или безследно изчезнали около 20 хиляди души, изселени са близо 30 000, припомни председателят на СДС. И макар че комунистическата власт не е питала българския народ дали иска реки от кръв и жестокост, в негово име са извършени зверства, съизмерими само с тъмните времена на Средновековието, посочи той. В следващите години без съд и присъда в лагерите на смъртта са измъчвани и убивани хиляди българи, продължи депутатът.
Не бива да забравяме и насилствената смяна на майчините имена на българските турци и изселването им, цинично определено като Възродителен процес, добави още Румен Христов. По думите му опитите да бъдат омаловажени и забравени престъпленията на комунистическия режим трябва да срещнат силен отпор на всеки българин, защото, когато става въпрос за невинни животи, място за противопоставяне и идеология няма.