Омбудсманът Диана Ковачева изпрати писмо до служебния премиер Гълъб Донев и служебния министър на икономиката и индустрията Никола Стоянов, в което, в резултат на множество жалби, настоява държавата да защити правата на потребителите на мобилни услуги. Това съобщиха от пресцентъра на обществения защитник.
Повод за писмото е предстоящата индексация на цените на мобилните оператори от февруари, както и приключилата обществена консултация на проекта на Постановление на Министерския съвет (МС) за изменение и допълнение на Тарифата за таксите, които се събират от Комисията за регулиране на съобщенията по Закона за електронните съобщения.
„Предлага се намаление на таксите по Тарифата средно над 40%, като част от мотивите за това са: насърчаване на инвестициите; стимулиране на иновациите; осигуряване на условия за въвеждане на ново поколение мобилни мрежи (5G) и т.н. Поради същите причини мобилните оператори предстои да индексират цените на услугите си, например „Йетел“ с 15,3%“, пише проф. Ковачева.
Тя обръща внимание, че ако бъде прието решение на МС, мобилните оператори ще получат нова подкрепа от държавата чрез намаление на таксите. Омбудсманът обаче подчертава, че в същото време през цялата 2022 г. телекомите са получавали държавна помощ и под формата на компенсации за цените на тока, която ще продължат да получават и през тази година. Диана Ковачева отбелязва, че клиентите на тези мобилни оператори ще бъдат принудени да плащат увеличените цени без право да предоговорят условията по договорите си в посока по-ниски тарифи, както и без възможност да прекратяват договорите си без неустойки.
Проф. Ковачева информира още, че вече се е обърнала и към заместник министър-председателя и министър на транспорта и съобщенията, както и към председателя на Комисията за регулиране на съобщенията за становище. 
Миналата седмица омбудсманът поиска от председателя на Комисията за защита на потребителите да направи проверка по компетентност дали двата мобилни оператора, които са заявили, че ще индексират през 2023 г. цените си - „Йетел България“ с 15,3% и „Виваком България“ с до 2 лв. за услуга, упражняват нелоялна търговска практика по смисъла на Закона за защита на потребителите (ЗЗП). 
Междувременно стана известно, че и третият оператор - А1, също е заявил увеличение на цената на услугата си от 1 март, като месечните тарифи между 7 и 25 лв. ще поскъпнат с 15,3%. 
Диана Ковачева сезира председателя на Комисия за защита на потребителите(КЗП) Стоил Алипиев заради общественото недоволство и множеството жалби от граждани срещу предстоящото индексиране на цените. 
В началото на януари от Комисията за защита на потребителите съобщиха, че са започнали проверка в общите условия на мобилните оператори.