Австралия обяви днес, че въвежда финансови санкции срещу "лица, отговорни за ужасните нарушения на човешките права" в Мианма, предаде Асошиейтед прес.
Австралийските власти обявиха тези санкции на втората годишнина от преврата, с който на власт в страната от Югоизточна Азия дойде военна хунта. Срещу санкционираните 16 физически лица, които са представители на военния режим, се въвежда и забрана да влизат на територията на Австралия. Въведени са санкции и срещу две организации, контролирани от въоръжените сили на Мианма.
Военните дойдоха на власт в Мианма на 1 февруари 2021 г., като свалиха демократично избраното правителство на Аун Сан Су Чжи, припомня Асошиейтед прес.
Австралия въвежда също и санкции срещу ирански физически лица и организации, отговорни за нарушения на човешките права по време на демонстрациите в Иран, провокирани от смъртта на младата иранка от кюрдски произход Махса Амини, става ясно от изявление на австралийското правителство.
Новите санкции са насочени и срещу лица, свързани с доставката на дронове на Русия. Русия атакува цивилни и гражданска инфраструктура в Украйна с помощта на дронове иранско производство, заяви австралийското правителство.
"Австралия изразява подкрепата си за народите на Мианма, Иран и Украйна", се казва още в правителственото изявление.