Тържественото награждаване на лауреатите на наградите "Еврика" за 2022 г. за постижения в науката и за най-добър млад мениджър, изобретател и фермер се състоя тази вечер в НДК. Организатор на инициативата е фондацията "Еврика".
Наградите "Еврика" се връчват за тридесет и трети пореден път за млад мениджър, за тридесет и втори път за млад фермер и млад изобретател, за двадесет и седми път за постижения в науката. Те се присъждат на млади хора за техните значими постижения в науката, за изобретения с голяма обществена значимост, за постижения в управлението на стопански организации, както и за най-високи резултати в развитието на селскостопански дейности. Кандидатите не трябва да са по-възрастни от 35 години. Те са излъчени от обществени и стопански организации, от университети и научни институции, а окончателният избор се осъществява от специализирани комисии във всяка област. Наградата за постижения в науката е съвместна и се присъжда от фондацията "Еврика" и от Съюза на учените в България.
За постижения в науката наградата "Еврика" се присъжда на д-р Александър Сираков, роден през 1991 г. във Враца. Той завършва средното си образование през 2010 г. в Природо-математическата гимназия "Акад. Иван Цанов" във Враца с интензивно изучаване на английски език. През 2016 г. завършва Медицинския университет в София. От началото на 2017 г. е лекар-специализант по образна диагностика и интервенционална неврорентгенология в УМБАЛ "Св. Иван Рилски" в София. През 2021 г. придобива специалност по образна диагностика. Д-р Сираков има забележителна научна дейност в краткия си професионален път, доказателство за което са редицата му специализации, стажове и курсове по интервенционална неврорентгенология в Щутгарт, Париж, Новосибирск, Буенос Айрес и др. Общият брой научни трудове за целия творчески период на д-р Сираков обхваща 50 научни публикации на български и английски език, един дисертационен труд, една монография на български език и един сборник на английски език. Събирателната книга на английски език е първият в света референтен сборник за лечение на мозъчни аневризми, в който участват световнопризнати имена в интервенционалната неврорентгенология. Постоянният му стремеж към усъвършенстване, съчетан с упоритост и задълбоченост, намират израз в активното му членство в Българската асоциация по радиология, в Българския лекарски съюз и в European Society of Radiology. 
Д-р Александър Сираков получава съвместната награда на фондацията "Еврика" и на Съюза на учените в България за отличната защита на дисертационен труд на тема "Временно-стент асистирано койлиране". Наградата му беше връчена от председателя на Българската академия на науките (БАН) акад. Юлиан Ревалски. Резултатите от дисертацията са публикувани в три статии в списания с импакт фактор, които са цитирани 32 пъти от чужди автори.
За млад изобретател беше отличена Елица Петкучева, която е родена през 1988 г., като тя също получи наградата си от акад. Юлиан Ревалски. Петкучева завършва средното си образование през 2007 г. в СОУ "Христо Смирненски" в Гулянци. През 2011 г. се дипломира като бакалавър в ХТМУ в София, в специалността "Биотехнологии", а през 2013 г. като магистър в същия университет със специалността "Водородни технологии". От септември 2017 г. е асистент в Секцията "Водородни системи с полимерен електролит" на Института по електрохимия и енергийни системи "Акад. Е. Будевски" (ИЕЕС) при БАН. Успешно защитава докторантура в направлението "Електрохимия, включително химически източници на ток" на ИЕЕС при БАН през 2018 г. Голям принос за израстването на Елица Петкучева като учен с обещаващ научен потенциал имат реализираните три научни специализации в Швейцария и Германия. Участвала е в разработването и реализацията на 15 проекта и грантове, финансирани от национални и международни изследователски програми. Елица Петкучева е носител на над 20 научни награди от национални и международни конференции и конкурси. 
Наградата "Еврика" се присъжда на Елица Петкучева като съавтор в изобретението "Метод за синтез на електрод за приложение като електрокатализатор за реакцията на отделяне на кислород". Изобретението е свързано с нови катализатори за реакцията на отделяне на кислород, с методи за производството и потенциалното им приложение. Обещаваща алтернатива за съхранение на енергия представлява водородът, който е екологично чист източник на енергия. Елица Петкучева е съавтор на още две изобретения.
За отлично представяне в конкурса с почетен диплом беше наградена Мария Тодорова - съавтор в пет изобретения, регистрирани като полезни модели със съществен дял на участие. Патентованите активни компоненти от слуз на охлюви са включени в нови продукти, които се предлагат на българския и международен пазар. Икономическият ефект от разработените продукти възлиза на над 2 000 000 лева.
За млад мениджър беше отличен Христо Пеев, роден през 1991 г. Той се занимава с програмиране още от гимназиалните си години. Завършва бакалавърска степен по "Компютърни науки" и магистратура "Управление на иновациите и технологиите" в Университета на Бат във Великобритания. Завръща се в България и започва работа като софтуерен инженер за компанията ScaleFocus. На 23 години се присъединява към стартъп проекта Leap - социална мрежа за любителите на екстремни спортове, която в първите месеци след създаването си достига над 5000 активни потребители. Инициатор е на няколко стартъп компании и е активен посланик на идеята за гъвкава дистанционна работа, чрез която се осигурява баланс между кариерата и личния живот на хората. През 2015 г. основава Motion Software - компания, която поставя служителите си на първо място и която за две години се превръща в глобален доставчик на решения и услуги за разработка на софтуер в областта на финтек, здравеопазване, образование и блокчейн технологии.
За отлично представяне в конкурса с почетен диплом беше награден Димитър Платов - съосновател и собственик на "Бъзонада" ООД, за създаване и развитие на бизнес въз основа на традиционни за българите вкусове и природни ресурси.
За млад фермер наградата получи Тихомир Тачев, роден през 1997 г. Завършил е бакалавърска степен по "Бизнес икономика" в Тракийския университет в Стара Загора. Занимава се с пчеларство и е регистриран като земеделски производител в село Асеновец, община Нова Загора. Започва като хоби със седем пчелни семейства, полагайки усилия да изучава задълбочено пчеларството като наука. Бройките на пчелните му семейства започват да се увеличават през годините на 27 през втората, 40 през третата, 65 - през четвъртата, а сега вече са 270, разположени на два пчелина.
Въпреки проблемите през последните години, свързани с инфлацията и поскъпването на всички разходи за отглеждане на пчелите между 50 и 100 процента, Тихомир Тачев се старае и намира оптимална среда за работа и реализация на пазара. Занимава се активно с подвижно пчеларство. През активния период премества кошерите на различни паши, с цел по-високи добиви и по-разнообразен асортимент.
На тържествената церемония бяха прочетени поздравителни адреси от вицепрезидента Илияна Йотова, от българския еврокомисар Мария Габриел, от председателя на Синдиката на българските учители към КНСБ Янка Такева.
На тържеството бяха връчени и удостоверенията на стипендиантите на фондация "Еврика" за учебната 2022/2023 година. На 42-ма ученици и студенти с изявени способности в науката и техниката бяха присъдени стипендии.
Сред присъствалите на церемонията бяха Петър Кънев - заместник-председател на Комисията по икономическа политика и иновации в Народното събрание, Валентина Танева - съветник по образование на президента, акад. Кирил Боянов - председател на Управителния съвет на фондация "Еврика", председателят на Съюза на учените в България проф. Диана Петкова, акад. Николай Витанов - заместник-ректор на Софийския университет "Св. Климент Охридски", Васил Велев - председател на Асоциацията на индустриалния капитал в България.