Посланикът на САЩ в Косово призова днес Прищина да продължи напред с формирането на Съюз на сръбските общини и да помогне за сключването на мирно споразумение с посредничеството на ЕС със Сърбия, предаде Ройтерс.  Джефри Ховение заяви, че САЩ очакват Косово да изпълни  своите задължения, описвайки формирането на Съюз на сръбските общини като "критично, важно и спешно".
Косово през 2013 г. обеща да даде повече автономия на местните сърби, които отказват да признаят косовската независимост от 2008 г., чрез такъв съюз като част от мирно споразумение. Въпреки това Върховният съд на Косово заяви,  че някои части от споразумението нарушават конституцията и трябва да се променят, преди да то да влезе в сила.
Най-големият опонент  на създаването на Съюз на сръбските общини остава премиерът на Косово Албин Курти, който казва, че такъв орган би създал мини държава в Косово и ефективно разделяне на страната по етнически линии, подобно на Република Сръбска в Босна и Херцеговина.
САЩ заявиха, че въпреки че задължението трябва да бъде изпълнено, Вашингтон няма да иска от Прищина да направи каквото и да било, което би застрашило собствения й суверенитет.
"Ние не подкрепяме каквото и да било  споразумение, което нарушава конституцията на Косово или което ще застраши суверенитета на Косово, независимостта, мултиетническия характер или неговите демократични институции“, заяви Ховение.
"Ние категорично се противопоставяме на създаването на каквото и да било образувание, наподобяващо Република Сръбска в Босна и Херцеговина“, добави той.  Ховение каза, че Вашингтон е готов да "предостави експертиза и политическа подкрепа“, за да се гарантира, че решението ще бъде в интерес на всички жители на Косово.
Около сто души, подкрепени от поддръжници на Курти, протестираха в Прищина срещу учредяването на Съюз на сръбските общини във вторник по обяд.
Миналата седмица пратеници на Европейския съюз, САЩ, Германия, Франция и Италия се срещнаха с лидерите на двете страни, за да се опитат да ги убедят да подпишат споразумение от 11 точки, предназначено да разсее напрежението, продължаващо от техния конфликт от 1998-99 г. Западните дипломати казаха на двете страни, че трябва да заявят до март дали приемат международния план за нормализиране  на отношенията или ще се сблъскат със санкции от ЕС и Съединените щати. 
Споразумението от 11 точки гласи, че Сърбия няма да  трябва да признае независимостта на бившата си провинция, но ще трябва да спре да лобира срещу членството на Косово в международни организации. Двете страни също ще трябва да открият свои  представителства в столиците на другата страна  и да  работят по разрешаването на нерешените въпроси.