Папа Франциск разкритикува икономическия колониализъм, който се развихря в Африка, по-специално в Демократична република Конго, предаде Франс прес. Критиките бяха отправени от папата в реч пред политици, дипломати и представители на гражданското общество, събрали се в Двореца на нацията в Киншаса, столицата на Демократична република Конго, предаде Франс прес.
"Махнете ръцете си от Демократична република Конго, махнете ръцете си от Африка! Престанете да задушавате Африка. Тя не е мина, която да бъде експлоатирана, нито земя, която да бъде разграбвана", заяви папата, а думите му бяха посрещнати с аплодисменти.
Главата на Римокатолическата църква разкритикува също така "отровата на алчността" за минерални ресурси, превърнала се в движеща сила на конфликти и експлоатация на Демократична република Конго, допълва Ройтерс.
В речта си той говори и за насилието в тази африканска страна.  "Човек остава с впечатлението, че международната общност на практика се е примирила с насилието, разяждащо Демократична република Конго. Ние не можем да продължаваме да бъдем така привикнали към кръвопролитието, което бележи тази страна вече десетилетия наред, причинявайки смъртта на милиони хора", допълни Франциск.
Демократична република Конго има едни от най-големите залежи от диаманти, злато и ценни метали, като мед и кобалт в света, но е обхваната от война и бедност, отбелязва Ройтерс.
Утре визитата на папата в тази страна продължава в голяма литургия в Киншаса, на която се очаква да присъстват над един милион богомолци.
След Демократична република Конго папата ще отпътува за Южен Судан.