Гърция е единствената страна в ЕС,  която бележи 50 процента спад на смъртните случаи от пътнотранспортни произшествия за 2020 г. спрямо 2010 г., показват данни от изследване на Асоциацията на европейските автомобилни производители, предаде агенция АНА-МПА.
Намалените случаи с фатален край се дължат на подобряването на пътната мрежа, укрепването на пътната безопасност, на системите за подпомагане на водача в съвременните автомобили и на завишените изисквания към шофьорската култура.
По данните на Асоциацията на европейските автомобилни производители в Гърция през 2020 г. са регистрирани 54 фатални случая от пътнотранспортни произшествия на милион жители - намаляване на половина на случаите в сравнение с 2010 г. (113 жертви). 
Гърция е в класацията на най-опасните за шофиране държави, след нея се нареждат Хърватия, Литва, Полша, България, Латвия и Румъния. 
В Европа най-безопасните пътища през 2020 г. са били в Швеция - 20 смъртни случая на милион жители, следвана от Малта, Дания, Испания, Ирландия, Нидерландия, Германия и Словения.